У першій половині другої декади грудня рослини озимих культур перебували у стані зимового спокою, лише наприкінці декади, внаслідок підвищення середньодобових температур до позитивних значень у денні години у рослинах спостерігалось повільне протікання ростових процесів, зазначили в аналітичній довідці НААН.
Таке зимове потепління є аномальним явищем хоча і досить частим протягом останніх років. Різкі перепади температури повітря формують стресову ситуацію для рослин.
Потепління часто спостерігається і за відсутності прямої сонячної інсоляції – за хмарної погоди. Водночас тимчасова хоч і незначна активізація фізіологічних процесів у рослинах відбувається без фотосинтезу.
Це призводить до надмірного виснаження їх оскільки витрати енергетичних ресурсів на дихання та інші фізіологічні процеси не поповнюються. Відбувається порушення стану зимового спокою, що є вкрай небажаним. Але, найбільшу небезпеку від потепління може викликати різке зниження температури за відсутності снігового покриву.
Зауважується, що моніторинг стану посівів озимих зернових культур має залишатися на порядку денному впродовж усього зимового періоду.
Нагадаємо, відлига, інтенсивне танення значної кількості снігу, подальше випадання дощу призводить до перезволоження ґрунту. У понижених місцях на полях з озимими можуть застоюватися талі води, які можуть перетворитися на льодову кірку зі зниженням температур.
Виробники картоплі не могли зібрати урожай у деяких регіонах Німеччини, Нідерландів та Бельгії через сильні опади, які тривали кілька тижнів.
Українські аграрії, ймовірно, не скорочуватимуть прогнозовані площі посівів озимої пшениці під урожай 2024 року, попри вищі витрати на логістику, спричинену російським вторгненням.
Зокрема, майже половина фермерів (45 %) не планують істотно скорочувати посівні площ озимих культур. При цьому 38% опитаних підприємців можуть збільшити посівні площі. 14% аграріїв зазначили, що цього року не сіятимуть озимі.
Таке співвідношення в цілому відповідає аграрній практиці в Україні, де щорічно до 20% сільськогосподарських виробників не беруть участь у сівбі озимих культур.
Структура озимих культур може зазнати змін. Зокрема, підприємства скоротять частку пшениці та ячменю, але збільшать площі під озимий ріпак.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!