Цьогоріч попри повномасштабну війну, традиціям в агрофірмі “Україна – О”, що входить до СТОВ “Ольгопіль” і господарює на півдні Вінниччини, зраджувати не стали. Баштан розбили на сонячних пагорбах за селом Ольгопіль. Кавуни та дині вирощують без внесення жодних добрив, чи стимуляторів, повідомляє пресслужба компанії.
Дається південна ягода нелегкою працею. Як розповідають Тетяна та Володимир Ніколюки, які відповідають за баштан, тільки обсапувати їх доводиться шість разів за сезон.
“Більшість сільгоспвиробників Вінниччини вже давно відмовилися від вирощування такої культури, як кавун. Передусім через те, що вимагає вона здебільшого механічної праці, ручної, але ми роботи не боїмося”, – розповіла завідуюча баштаном Ніколюк.
Технології вирощування цієї культури відпрацьовували кілька років, підлаштовуючись під різні погодні умови, сорти та засоби догляду. Жодних стимуляторів не використовують, це 100 % натуральний продукт. Продають за прийнятними цінами, дешевше ніж на ринках.
Баштан в Агрофірмі – це не просто площа для вирощування кавунів. Це екоосередок: готель з очерету, тапчани, усі страви готуються на відкритому вогні, наприклад, борщ овочевий без м’яса за спеціальним рецептом, такого більше ніде не знайдете. Територія обсіяна льоном та квітами. Про рентабельність тут не йдеться, більше про культуру і данину усталеним традиціям.
Закладати баштан у господарстві почали з 2006 року. Цього року на площі у 4 гектари висадили 20 тисяч рослин.
Нагадаємо, кавун, черешню, диню, томати та інші фрукти та овочі зараз не можна постачити із Херсонської області (Україна) через тимчасову окупацію.
За даними Держстату, у 2021 році було вирощено 400 тисяч тонн кавунів і 38% цього обсягу було вирощено в Херсонській області. Завдяки сусіднім областям цей обсяг повністю перекрити не вдасться, а ціна імпортних може бути занадто високою.
З початку повномасштабної війни в Україні деякі кооперативи перепрофілювалися: з вирощування ягід перейшли на овочі. Саме так вони хочуть допомогти країні вистояти та забезпечити населення продовольством.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!