Підприємці Львівщини виготовляють варення із троянд та акацієвого меду

Українські підприємці з “Гарбузового раю” виготовляють на Львівщині унікальне варення – із пелюсток троянд.
Соломія Братах, яка заснувала бренд зі своїм чоловіком Ігорем Ревою, розповідає, що варення із троянд не варять, а труть. Так воно краще зберігає свої смакові та цілющі властивості. Звідси й назва – терта ружа, пише newfood.
Конфітюр продають через магазини та інтернет, постачають до ресторанів, кондитерських.
Для мене це родинне і близьке, бо ще бабці, прабабці робили це варення і начиняли ним пампухи на Різдво. Це смак з раннього дитинства, – додає Ігор Рева.
Варення труть із локального сорту ружі (троянди), який притаманний лише їхній місцевості.
Тому терта (або ж галицька) ружа має великий потенціал отримати реєстрацію як Назва Місця Походження. Це – найвимогливіша схема якості у системі географічних зазначень, зазначають експерти. Передзамовлення на обидві торік відкривали уже в червні.
Поряд з варенням українські підприємці варять унікальний сир у реставрованому приміщенні колишньої старої австро-угорської школи.
Продуктами “Гарбузового раю” є сири “Ґодз”, “Магура”, “Верде”, а також “Говерла”. Минулої осені “Говерлу” нагородили сріблом на міжнародному конкурсі World Cheese Awards 2023 у Норвегії.
Нагадаємо, крафтова виноробня “Бейкуш”, що розташована між Бузьким та Березанським лиманами на Миколаївщині, планує збільшувати виробництво.
Виноробня Закарпаття “Шато Чизай” вперше в Україні створила помаранчеве вино – Furmint Orange, повідомляє пресслужба компанії.
У селі Гораївка на Хмельниччині (Бакота), у садибі “Дім мандрівника”, зварили перше крафтове пиво “Бакітський гарбузовий ель”.
Верховна Рада України ухвалила законопроєкт, який легалізовує роботу виробників крафтових спиртних напоїв та спиртових дистилятів ( №5762).
Анна Лиса