Новини / Аналітика     17 жовтня 2020 16:25

Переробка соєвих бобів в Україні скоротилась на 33,4% – Укроліяпром

Скорочення виробництва соєвої олії і інших продуктів переробки бобів у минулому маркетинговому році відбулося внаслідок значного експорту сої з України

У 2019/2020 маркетинговому році зростання експорту насіння олійних культур склало 110,8%. І якщо у 2018/2019 маркетинговому році спостерігалось значне збільшення переробки соєвих бобів на вітчизняних потужностях (майже удвічі у порівнянні з аналогічним попереднім періодом), то минулий маркетинговий рік, навпаки, відзначився падінням переробки соєвих бобів на 33,4%. Про це повідомляють у асоціації «Укроліяпром».

Головним чинником падіння внутрішньої переробки, згідно з повідомленням асоціації, стало зростання експорту сої з України.

При цьому понад 1,8 млн тонн соєвих бобів, а це 70% від їх загального експорту з України у 2019/2020 маркетинговому році, було експортовано у вересні–грудні 2019 року (зростання експорту у цей період проти відповідного періоду 2018 року перевищило 250%). На ринку склалась ситуація за якої підприємства-переробники вперше вимушені були імпортувати соєві боби в Україну.

ТОП-7 найбільших підприємств-виробників соєвої олії виглядає, за даними «Укроліяпром» наступним чином (загальний обсяг виробництва олії в Україні – 254,9 тис тонн):

  • ТОВ «Катеринопільський елеватор» – 17,6%;
  • ТОВ «Глобинський переробний завод» – 16,6%;
  • ТОВ «Транзпостач» – 15,8;
  • ТОВ «Елеватор Буд Інвест» – 12,9%
  • ПрАТ «Пологівський ОЕЗ» – 5,1%;
  • ПрАТ «Вінницький ОЖК – 4%;
  • ТОВ «Грінсоун протеїн» – 2,2%.

Читайте: Ольга Іванченко: Прямо в ціль

При цьому у минулому маркетинговому році виробництво соєвих бобів склало 3,698 млн тонн, з яких було перероблено на олію 1,2 млн тонн (32,4% від валового збору), а експортовано 2,634 млн тонн (71,2 від валового збору).

Через обмеження ресурсу (соєвих бобів), виробництво соєвої олії та шроту у 2019/2020 маркетинговому році скоротилось у порівняні з попереднім роком відповідно на 8,1% та на 9,9%.

Особливо значне скорочення виробництва даної продукції спостерігалось у січні – серпні 2020 року, відповідно на 14,6% та на 16,8% (у порівняні з відповідним періодом 2019 року). При цьому експорт соєвої олії зріс на 0,2%, а експорт соєвого шроту скоротився на 9,7% у порівнянні з 2018/2019 маркетинговим роком.

Подальший стабільний розвиток олійно-жирової галузі України, підкреслюють у асоціації, може забезпечити максимальна переробка не тільки насіння соняшнику, але й насіння ріпаку та сої.

При цьому, згідно з прогнозом, який було зроблено 1 жовтня, у цьому році валовий збір сої в Україні очікується на рівні 3 млн тонн, а експорт – 2 млн тонн. За оперативними даними міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, станом на 15 жовтня сільськогосподарські виробники зібрали 1,8 млн тонн сої з 68% площ, що засіяні цією культурою.

Нагадаємо, раніше landlord повідомляв про те, що Саудівська Аравія значно скоротила імпорт ячменю.

Читайте також