Озимини в Україні посіяли вдвічі більше, ніж потрібно для внутрішнього споживання

Перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький в етері Всеукраїнського телемарафону зазначив, що відсоток посівів під озимий ріпак вже суттєво збільшився, а навесні він зросте і щодо інших основних олійних культур – сої та соняшнику. Також наразі вітчизняні аграрії посіяли вдвічі більше, ніж потрібно для внутрішнього споживання, пише SEEDS.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Озимої пшениці вже посіяно вдвічі більше, ніж потрібно для внутрішнього споживання. До прикладу, внутрішнє споживання кукурудзи незначне – це 7–8 млн тонн, які можна зібрати з порівняно невеликих площ. Тому сівозміна може вплинути тільки на обсяги експорту, – запевнив він.
Читайте також: Стало відомо, які компанії заробили найбільше на експорті зерновим коридором.
Також Висоцький назвав кілька факторів, що вплинули на сівозміну – це здорожчання логістики та мінеральних добрив.
Водночас зміни в структурі посівів не вплинуть на внутрішню продовольчу безпеку. Історично Україна споживає 25-30 % від того, що вирощує.
Нагадаємо, Міністерство сільського господарства США (USDA) збільшило прогнозовані показники експорту пшениці та кукурудзи з України у 2022/23 МР.
32,2 млн тонн зернових, олійних культур і продуктів їх переробки відвантажила Україна за 9 місяців з початку війни. Першу позицію по постачанню займає кукурудза із 12,3 млн тонн, другу – пшениця із майже 7 млн тонн, третю розділили олія та ріпак – кожної відвантажено по 2,8 млн тонн.
Протягом останніх років Україна впевнено входить до ТОП-5 найбільших постачальників органічної продукції до ЄС. Зокрема, у 2021 році наша країна посіла 5 місце у світі зі 126 країн за обсягами імпорту органічної продукції до ЄС із часткою 6,6% від загального обсягу.
За період воєнного стану кількість підприємств – виробників продуктів тваринного походження, що має право експорту своєї продукції на територію Європейського Союзу, збільшилась до 418. Це на 33 виробники більше, ніж було на кінець зими цього року. Найбільше зросла кількість постачальників молокопродуктів – на 11, рибопродуктів – на 6 та равликів і продуктів з них – на 5.
Анна Лиса