Новини / Рослинництво     13 листопада 2018 16:49

Оригінальне землеробство: на Херсонщині збирають урожай шафрану


Фермер із Херсонщини завершує збирати на своїй ділянці урожай крокусів, із тичинок яких виготовляють найдорожчі у світі прянощі – шафран. Уперше посадив цю культуру 4 роки тому, і вже сьогодні посівна площа становить 4 гектари.

Про це повідомили Херсонці.

Фермер Олег Демченко розповідає, що минулого року із засаджених крокусами 2 гектарів йому вдалося зібрати близько п’яти кілограмів шафрану. Цього року розраховує на більший врожай, оскільки посівні площі зросли вдвічі. Продає свою продукцію у Великобританію, Азербайджан.

За цибулинками крокусів до Олега Демченка приїздять аграрії з Одещини, Київщини, Вінниччини та Хмельниччини. Плантація крокусів поблизу села Любимівка Каховського району приваблює не лише фахівців, а і туристів: цього року близько двадцяти тисяч людей приїхало подивитися на цю красу.

Читайте: Українські виробники вперше виводять на ринок «молоко» з гречки та вівса.

Слід відзначити, що в цій сфері загострилася проблема шахрайства, що турбує не тільки Олега Демченка, а і всіх виробників шафрану. Дорогу спецію стали активно підробляти, зокрема продають під виглядом шафрану квітки чорнобривця, підфарбовані харчовим барвником. Або ж справжній шафран рясно присмачують оливковою олією, щоб його вага збільшилася і можна було отримати за нього вдвічі більше грошей.

Насторожити покупця має попередження про те, що термін придатності товару не перевищує двох років. Адже справжній шафран може зберігатися в скляній тарі десятки років, тоді як спеції з додаванням оливкової олії гіркнуть через два роки, а то й раніше.

Щоб відрізнити справжнього «короля спецій» від просоченого оливковою олією, слід покласти тичинку на аркуш паперу і розчавити її. Якщо в продукті є стороння добавка, на папері залишиться характерна жирова пляма.

Новини за темою:  ЄС і Велика Британія завдали нового удару по «тіньовому флоту» РФ: під санкціями вже 342 судна, десятки компаній і країн-партнерів Кремля
Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!