Цього року експорт олійних культур перевищив минулорічні показники на 1 млн тон. Про це повідомляють у Державній службі України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.
З початку поточного маркетингового року Україна експортувала 2,8 млн тон олійних культур, проти минулорічних 1,8 млн тон продукції. Майже 65% від експорту становить ріпак – понад 1,8 млн тон. Це на 1 млн більше ніж минулого року. А ось доля сої у структурі експорту зменшилась – 0,93 млн тон проти 1 млн тон минулого року.
Таке зростання експорту олійних культур економіст Олександр Охрименко пояснює звичайною схемою по здешевленню собівартості готової олії.
«Україна світовий виробник соняшникової олії. І якщо взяти структуру експорту, то 12% в ній становить саме олія. Цього року виробництво соняшникової олії зросло на 35%, експорт зріз майже на 25% — тут добрий ривок. Разом з цим, ми багато експортуємо олійного насіння, але дивує те, що ми й багато імпортуємо цього ж насіння. На мою думку, це звичайна схема: коли насіння вивозять в офшори, потім роблять соняшникову олію і продають її, як офшорну. Це зменшує витрати на експорт вже готової продукції», – заявив він.
Також, за даними Держпродспоживслужби, станом на 30 листопада експорт зернових культур перевищує 17,76 млн тон, зокрема, за кордон поставлено 10 млн тон пшениці (у тому числі продовольчої – понад 5,6 млн тон, фуражної – 4,5 млн тон), ячменю –3,6 млн тон, кукурудзи – 3,5 млн тон.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!