Про це повідомляє Gazeta.ua.
Найдорожчими продуктами року, що минув, були овочі так званого борщового набору. Причому лідером за здорожчанням стала цибуля. Якщо порівняти її вартість у 2019 році з ціною станом на травень 2018-го, то подорожчання відбувалося 5,4 рази, відзначає Олексій Дорошенко, голова Національної ради економічного розвитку.
А ось уже з серпня по грудень 2019 року суттєво дорожчала картопля.
Подорожчання хліба в минулому році відбулося на 12-14%.
Натомість прямо напередодні новорічних та різдвяних свят українці мали змогу купити трохи дешевше – на 10-15% червону ікру, а також саму червону рибу. Сталося це через зміцнення гривні, відзначив Олексій Дорошенко.
Прогноз на нинішній, 2020 рік, стосовно стрімкого зростання в ціні також торкнеться борщового набору, каже економіст. Хоча точних цифр називати не береться. Зауважує, що зростання в ціні буде пов’язано з ростом інфляції.
Читайте: Харчова інфляція: в Україні у квітні подорожчало 24 продукти
«Ніхто не знає чітко, скільки продукції виробляють фермери, що тримають у сховищах, скільки овочів споживають українці. Тому з ціною може бути, що завгодно», – говорить Олексій Дорошенко про вартість борщового набору 2020.
Натомість він прогнозує зниження ціни на пшоно та яйця. Стабільною залишиться ціна на гречку.
Гречана крупа вже піднялася в ціні до 32 грн/кг. Тож в 2020 році ціна її не зміниться, вважає експерт.
Landlord раніше повідомляв, що в червні 2019 року в Україні найбільше подорожчали фрукти і цукор.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!