Новини    07 червня 2023 21:08

На Чернігівщині випікають хліб за стародавніми рецептами монахів

Рецепти хліба підприємцям довелось шукати в монастирях, а досвід переймали в монахів

На Чернігівщині пекарня “ХлібОК” з Мени випікає хліб, створений за старовинними рецептами монахів. Власник пекарні – підприємець Валентин Боженов. Саме його виробництво прогодувало під час окупації Чернігівщини кілька громад, передає ШоТам.

Повномасштабна війна змінила плани чоловіка щодо бізнесу, проте саме в скрутний час ще більше чернігівців спробували екологічний хліб з крафтової пекарні. Нині ж “монастирська” випічка – в їхньому щоденному раціоні.

Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter 

Маю зовсім протилежну пекарю освіту – медичну. Деякий час навіть працював фельдшером. До підприємницької діяльності прийшов у 2001 році, але пекарню започаткував лише чотири роки тому, у 2019-му. Чому випічка? У нашій громаді не було своєї пекарні, увесь хліб звідкись доставляли, виготовляли на заводах. Люди втомилися від такої продукції, тож виникла ідея робити своє й екологічне: без розпушувача й консервантів, – розповів Боженов.

Рецепти хліба довелось шукати в монастирях, а досвід переймали в монахів. Відвідавши низку монастирів в Україні й за кордоном, пекарі зібрали 36 різних рецептур і жодна з них не спрацює без секретного інгредієнта.

На Чернігівщині випікають хліб за стародавніми рецептами монахів

Інгредієнтом, що робить хліб особливим, є житня закваска, розповів пекар. Підприємці її отримали та продовжують вирощувати, але як вона народилась – не знають.

До окупації “ХлібОК” готував понад 40 різновидів хліба. Однак після окупації й донині в пекарні випікають лише п’ять-шість видів хліба. Кажуть, що головне – людей забезпечити, а після української перемоги обіцяють знову збільшувати асортимент.

З часом Боженов планує відкрити пекарні “ХлібОК” і в інших громадах. До того ж намагається частіше організовувати благодійні акції, де продає свою випічку, а кошти відправляє українському війську.

Новини за темою:  Україна повністю перейшла на імпорт житнього борошна: чого очікувати від цін на хліб

Нагадаємо, українські виробники хліба потребують інструментів для ефективного регулювання недобросовісних торгових практик при взаємодії з мережами ритейлу, оскільки наявні “конфлікти інтересів” у комерційних відносинах негативно впливають на постачальників продукції, кінцевих споживачів, а також державу загалом.

ПрАТ “Концерн Хлібпром”, одне з найбільших підприємств українського ринку хліба, отримало міжнародний сертифікат якості за стандартом IFS Food Standard.

В Україні розпочав роботу Фонд відновлення хлібної галузі. Він створений для матеріальної та технологічної підтримки українських підприємств хлібобулочної та кондитерської галузі, які постраждали внаслідок російської агресії. Ініціатором створення фонду виступив виробник інгредієнтів для хлібобулочної та кондитерської промисловості “Пуратос Україна”.

Наразі близько 20% підприємств хлібопекарської галузі зруйновані або не повернулися до виробництва з початку війни. Але в Україні є мережа потужних хлібозаводів, розрахованих на виробництво масових хлібів зі значним резервом потужностей. Вони дозволяли нагодувати 50 млн людей.

В Україні очікується підвищення цін на хліб. Воно пов’язане з відключеннями електроенергії, що впливає на умови виробництва та зберігання продукції.

Повернення торговельними мережами хлібних виробів виробникам досягає 8%. Тобто кожна 12-та буханка хліба повертається нереалізованою, і оскільки термін реалізації минув, вона підлягає утилізації.

Рівненська ОВА спільно з польським пекарем Яцеком Полєвським мають намір розвивати новий проєкт, що стосуватиметься розвитку сімейних пекарень.

Анна Лиса

Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також

Ще немає новин у цій стрічці ...