Коли святкують Масляну у 2024 році та як святкувати Масляну розповідаємо далі у матеріалі.
Масляниця — це одне з найбільш радісних та веселих свят. Розпочинається у неділю перед Великим постом, також весь тиждень перед постом також вважається святковим. Цей період часто називають Сирним тижнем через заборону споживання м’яса, але одночасно дозволяють та навіть рекомендують сири та інші молочні продукти.
Масляна у 2024 році розпочнеться у понеділок, 11 березня. Масляний тиждень триватиме по неділю, 17 березня. З 18-го числа віряни починають дотримуватися Великого посту.
Масляна — історія свята
Масляна є одним з найстаріших свят слов’янських народів. Смачне і неймовірно ситне свято триває цілий тиждень, який передує настанню Великого посту. Сьогодні Масляна є одним з церковних свят і називається ще М’ясопусним або Сирним тижнем.
Масляна має язичницьке коріння. У наших предків це було свято закінчення зими і призивання весни. За основною версією, на Масляну слов’яни шанували бога сонця Ярила. Наші предки влаштовували багаті гуляння, щоб язичницькі боги подарували ранню весну і хороший урожай.
Назва свята “Масляна” пов’язана з тим, що в тиждень перед Великим постом з раціону виключалися м’ясні продукти, а ось молочні вживати було можна, як і традиційні складові для приготування млинців: молоко, яйця, масло, сметана. У народі це свято асоціюється зі смачними печеними млинцями та веселими гуляннями. Мета таких гамірних масових заходів полягала в тому, щоб розбудити весну від сну.
Масляна в Україні
Свято закінчення зими і початку весни відоме майже всім європейським народам, тільки з різними назвами: у чехів це свято називається Менсопуст, у словаків – Фашіанг, у поляків – Запусти. Назва Масляна пов’язана з тим, що в тиждень перед Великим постом з раціону виключалися м’ясні продукти, а ось молочні ще вживати було можна, як і традиційні складові для приготування млинців: молоко, яйця, масло, сметана, нагадує 1plus1.
Масляна в Україні насправді має багато різних назв, найвідоміша і найпоширеніша з яких — Масниця. В окремих регіонах побутували також такі назви як Колодій, Запусти, Пущення, Заговини, Сирний тиждень. М’ясопустною Масляну називають через те, що в період святкування утримуються від вживання м’яса, сирною – тому що на цьому тижні їдять багато сиру, Масницею – тому що вживають велику кількість масла.
Центр, схід і південь святкує Масниці, які теж називають Колодки чи Колодієм. У побуті вживаються також: Заговини і Ніжкові заговини. Масниці це те саме, що Масний, Тлустий, Жирний тиждень в багатьох культурах. Західніші регіони України називають цей тиждень Запусти/Запуст, Сиропуст. Також, Масляний тиждень відомий своїм обрядом Колодія, який святкували по всій Україні.
Основні традиції Масляної в Україні
Понеділок
Цей день був днем зустрічі. Саме у понеділок наші пращури запрошували до себе близьких друзів, родичів. За великим столом збиралася вся родина. Господині весь день готували смачні страви: не обходилося без запіканок, вареників та голубців. Першого дня тижня робили опудало і ставили його у центрі села чи міста. Так воно тішило місцевих до самої неділі. Також з самого ранку господині прибирали, після сходу сонця готували та їли млинці. Саме вони мали стати першою стравою Масляної. Також млинці ставили на тарілках біля будинку. Їх залишали для всіх покійних родичів. Загалом варто зауважити, що млинці символізують Сонце, маючи приємний насичений колір та відповідну форму.
Вівторок
Другий день тижня відрізнявся тим, що на Масляну робили оглядини. Батьки дівчат та хлопців ходили в гості один до одного, а хлопці шукали своїх майбутніх дружин на гуляннях та святкуванні Масляної. Вони мали встигнути зробити оглядини до великого посту.
Середа
Цей день був особливим, адже за традицією, до будинку дівчини приходив майбутній чоловік. Теща мала приготувати багатий стіл і напекти млинці зятю. При цьому на вечерю збиралася вся родина. Зять мав допомагати тещі, робити їй компліменти та налагоджувати з нею стосунки.
Четвер
Один із найулюбленіших днів, адже у четвер було заборонено працювати. Саме у четвер люди починали масові гуляння, припиняли сімейні застілля та веселилися на повну. Хлопці та дівчата виходили на головні вулиці сіл та міст й грали у різні ігри, танцювали, грали на інструментах, каталися на санях, влаштовували кулачні бої.
П’ятниця
У цей день вже було весело тещі. Вона збирала подруг, рідних, знайомих і йшла у гості до зятя. Зять разом із майбутньою обраницею мав накрити стіл, напекти млинців та зробити все для того, щоб сподобатися тещі. Наприклад, робив компліменти, танцював біля неї, носив їжу та багато іншого.
Субота
У суботу майбутня дружина повинна була покликати в гості всіх сестер коханого. Зранку вона готувала багато різної їжі. Крім млинців, до вечері подавали вареники, пампушки, рибу та багато іншого. Дівчина також мала подарувати подарунки, щоб задобрити сестер майбутнього чоловіка. Веселощам теж було місце: дівчата ворожили на нареченого та танцювали.
Неділя
З самого ранку усі йшли до церкви та молилися за живих. Також згадували тих, хто їх покинув. Після ранкової молитви Господині готувалися до гуляння, робили багато їжі перед постом. У Прощену неділю дорослі та діти просили один одного прощення за всі образи та гріхи. Після цього сім’ями проводжали масляний тиждень, виходили на площі та спалювали опудало.
Традиції на українську Масляну
- Тиждень відрізняється від інших дат тим, що в ці дні люди не їли м’яса, сала та інших жирів. Найчастіше вони їли яйця та молочку.
- Весь тиждень дівчата прикрашали грубу — палицю-колодку. Вона мала бути максимально схожою на живу людину. У перший день Масляної палицю обробляли, у вівторок хрестили, в середу вона жила, а в четвер її тіло ніби померло. У п’ятницю ховали палицю, а на другий день було заведено її оплакувати. У неділю наставало завершення святкування.
- Саме в неділю всі просили вибачення одне в одного. Цей день має однойменну назву — Прощена неділя. Окрім рідних, прощення потрібно просити у друзів, знайомих тощо. Цього вечора вся родина вечеряла разом за великим святковим столом.
- Також у цей день спалювали палицю (зимове опудало). У вогонь кидали речі, які більше не несуть користі. Разом з ними мали згоріти важкі думки, проблеми та все погане.
- Також саме в неділю проводили заручини та одружувалися.
Що не можна робити на Масляну
Святкування Масляної – це період веселощів, але важливо пам’ятати про обмеження, які діють під час Сирного тижня, нагадують vikna.
- Роботи по дому рекомендується виконувати лише протягом перших трьох днів, під час Вузької Масляниці. З четверга до неділі краще утриматися від фізичної праці, за винятком готування.
- Не залишайтеся вдома самотніми під час Масляного тижня. Це час для радісних прогулянок та розваг. Наші предки не схвалювали самітності в цей період.
- Не відмовляйте гостям, якщо вони бажають вас відвідати. Приймайте гостей в чистому будинку (попередньо підготовленому протягом Вузької Масляни) і даруйте їм обід або вечерю. Крім того, не забувайте, що ви також можете відвідати когось із своїми привітами. Візити гостей — важлива традиція цього свята.
- Утримуйтеся від переїдання. Переїдання в християнстві вважається гріхом, особливо в тиждень, що передує Великому посту. Якщо ви плануєте постити, то під час Сирного тижня варто уникати м’ясних продуктів і замінювати їх молоком, сиром, сирами, горіхами і сухофруктами.
Нагадаємо, які вина найкраще подавати на День Святого Валентина? Ось вже зовсім скоро багато хто почне задаватися цим питанням. А також – де купити ігристе вино?
У вересні 2023 року на сесії Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку запропонували затвердити Всесвітній день картоплі, який пропонують святкувати 30 травня щорічно.
19 грудня – дата, коли в Україні святкують день Святого Миколая. Landlord пропонує ідеї приємних подарунків всім, кого ви любите: дітям, коханим, батькам.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!