Новини / Овочівництво     16 січня 2019 11:51

Крапельне зрошування та підземні води – як пустелю перетворити на родючий ґрунт

Головні лайфхаки ізраїльських аграріїв при вирощуванні овочів і фруктів в умовах пустелі, посушливого клімату й дефіциту води – крапельне зрошування, використання солоної води та пошук унікальних можливостей практично мертвого ґрунту.

Про це в ефірі Агро.ФМ розповів Микола Батрацький, громадянин Ізраїлю.

За його словами, вирощувати фрукти та овочі в пустелі – дуже вигідно. Там немає шкідників та бур’яну. Тож використовується мінімально гербіцидів і пестицидів. Відтак – продукти практично на 100% екологічно чисті.

Для зрошення в Ізраїлі використовують або підземні води, або опріснену воду. Однак часто застосовують для поливу навіть солону воду. При цьому головний тренд – крапельне зрошування, при якому чітко розраховується кількість та об’єм необхідної для рослини рідини.

Читайте: Ізраїль може відновити імпорт українських яєць

«Один із різновидів помідор чері був відкритий саме в Ізраїлі. Деякі з них почали поливати саме солоною водою. І вони стали дуже солодкими – такими, що навіть їх неможливо було їсти. Фактично їли цукор», – розповідає Микола Батрацький.

Як раніше повідомляв Landlord, у Києві презентували найцікавіші для української агрогалузі ізраїльські стартапи. Свої інноваційні розробки презентували ізраїльські стартапи Taranis, Sensilize, CropX, Netafim і ADAMA.

Читайте також