Новини    19 квітня 2023 20:38

Колір яєчних жовтків має значення: дієтологи пояснили причину у новому дослідженні

Експеримент встановив, що дієтичні каротиноїди можуть допомогти покращити колір жовтка

Корм є одним з найважливіших факторів, що визначають колір курячого жовтка. В опублікованому дослідженні за 2022 рік вивчався колір жовтків двох груп курей. Так, одну групу курей вирощували на основному раціоні, тоді як другу групу годували особливим кормом з додаванням каротиноїдів. Згодом, колір жовтків яєць другої групи птахів суттєво відрізнявся за яскравістю та жовтизною.

Експеримент встановив, що дієтичні каротиноїди можуть допомогти покращити колір жовтка.

Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter 

Колір яєчного жовтка тісніше пов’язаний з кормом курки, а не із загальною поживною цінністю цього яйця.

Лікар Фернандо Сіснерос зауважив, що харчова цінність яйця визначається такими факторами, як вміст білка, амінокислотний профіль, вміст вітамінів і мінералів.

Тоді як колір яєчних жовтків може варіюватися від блідо-жовтого до темно-помаранчевого, “яйця від здоровіших курей матимуть більше каротиноїдів”. Аби отримати “золотий” жовток, курка повинна мати якісні корм та умови утримання — і, головне, бути здоровою.

Було показано, що збільшення вмісту лютеїну та зеаксантину в яєчному жовтку залежить від тривалості годування раціонів, що містять 20% висушених зерен кукурудзи з розчинними речовинами. Однак було повідомлено, що вміст каротиноїдів у яєчному жовтку досягає свого максимального значення через 14 днів після годування, а потім поступово знижується. Накопичення каротиноїдів змінюється залежно від породи, що свідчить про те, що результати будуть відрізнятися залежно від експериментальної породи курей.

За словами фахівців, не варто турбуватися про різні кольори яєчного жовтка, оскільки на зміну кольору жовтка впливає, перш за все, те, як часто, скільки і що кури їдять.

Окрім цього, колір жовтка змінюється залежно від сезону. Влітку до початку осені кури, як правило, їдять менше через високу температуру. Взимку вони, як правило, їдять більше, аби зігрітися.

Новини за темою:  Україна збільшує виробництво біометану: три нові заводи готові до запуску на фоні європейського дефіциту

Нагадаємо, кава є дуже популярним у всьому світі напоєм, який містить кофеїн, який є стимулятором центральної нервової системи. Наразі вчені вивчають зв’язок кави з різними патологіями нервової системи: у новому дослідженні зіставили кількість випитої кави з ймовірністю зменшення об’єму мозку, ризиком розвитку інсульту та деменції. Відповідні результати оприлюднили на сайті tandfonline.

Під “червону” групу різновидів м’яса потрапляють яловичина, свинина, баранина, оленина, що має рожевий або червоний колір у сирому вигляді. Продукти тваринного походження багаті на основні поживні речовини, такі як білок, залізо і вітамін B12. Червоне м’ясо є улюбленим для багатьох, проте, що відбувається з організмом, якщо їсти червоне м’ясо регулярно? – результати дослідження.

Розслідування ЄС показало, що майже половина меду, імпортованого до ЄС, може бути “фальсифікованою”, а близько 60% — з домішками сторонніх цукрів. З продукту, перевіреного в межах розслідування, 46% не відповідали Директиві щодо меду – законодавству ЄС, яке визначає, що можна маркувати медом, інформує just-food.

Анна Лиса

Читайте також

Ще немає новин у цій стрічці ...