У відповідь на зміну клімату, аграрії Дніпропетровської області активно впроваджують нові технології землеробства, щоб мінімізувати втрати врожаю.
Про це розповів голова ГО «Виробники амаранту та амарантової продукції» Олександр Дуда виданню «Куст».
Один із місцевих фермерів поділився досвідом успішного вирощування озимого ячменю в посушливих умовах, використовуючи суміш покривних культур.
Ця технологія передбачає осінній посів різних покривних культур, таких як льон, фацелія, ріпак, суданка, олійна редька та гірчиця. Після опадів вони розвиваються і до кінця осені створюють вегетативну масу, яка стає органічним добривом для наступного року. У цю суміш фермер додає 20-30 кг озимого ячменю. Після приморозків на полі залишається лише ячмінь, який дає високий урожай – від 3 до 5 тонн зерна.
Інший аграрій з Харківщини проводить промисловий експеримент, чергуючи вирощування соняшнику, озимої пшениці та покривних культур на одному полі. За 10 років йому вдалося підвищити рівень гумусу на 1%, що є значним досягненням, враховуючи, що природа досягає такого результату за 100 років.
Ці приклади підтверджують, що адаптація до кліматичних змін можлива завдяки якісному підходу до землеробства та впровадженню сучасних технологій.
Нагадаємо, збитки аграріїв від атак на припортову інфраструктуру сягнули пів мільярда доларів.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!