Новини / Кейси     06 серпня 2019 11:22

Креветки зі Жмеринки: незвичайна ферма на сонячній енергії

Єдина в Україні креветкова ферма вирощує тихоокеанську королівську креветку для найвибагливіших ресторацій, а також поступово переходить на використання сонячної енергії.

Про кейс незвичайного фермера розповідає «Україна молода».

Історія власника креветкового заводу Петра Гижка розпочалася зі старого приміщення хутряної фабрики, яке він перетворив на органічну ферму. Наразі ж підприємство «Акваресурс Плюс» зі Жмеринки, що на Вінниччині вирощує тихоокеанську королівську креветку для найвибагливіших місцевих ресторацій. У акваріумах, загальною ємністю 6 тон живе понад 180 тисяч мальків та дорослих особин. Секрет успіху ферми полягає у тому, що для охолодження використовується спеціальна технологія, що дозволяє зберігати креветки без заморозки. Коштує делікатес 400 грн/кг.

«Ця креветка набагато краща, ніж ті, яких в Україну завозять. І наше головне завдання – виростити креветку та належним чином її охолодити, щоб продати незамороженою», – пояснює директор ферми Петро Гижко.

Читайте: На Миколаївщині юрист-фермер вирощує чорноморських устриць 

Підприємство має на меті наростити обсяги виробництва до 80 тон на рік та вийти на європейський ринок.

Ще однією особливістю креветкової ферми є те, що її власники намагаються зробити виробництво максимально екологічним. Підприємство використовує твердопаливні котли, які працюють на на пелетах iз соняшникового лушпиння та деревини, а також поступово переходить на використання сонячної енергії. Наразі вже працює дахова СЕС потужністю 600 кВт, а також будують наземну станцію, потужністю 200 кВт. За розрахунками, вона має  покрити до 25 % енергопотреб підприємства.

Як повідомляв Landlord раніше, на Вінницькому ОЖК вироблятимуть електроенергію з лушпиння соняшнику.

Читайте також