Якщо ви вирішили взятися за вирощування чипсових сортів картоплі, відразу ж майте на увазі: спочатку ви повинні забезпечити якість, а вже потім — обсяг збільшеного врожаю. Будьте готові до того, що машину, вщерть заповнену чипсовою бульбою, компанія-переробник може завернути на прохідній через неналежний вміст цукрів, розмір картоплин чи якийсь «не такий» зовнішній вигляд.
Більш того, навіть найменша наявність патогенів, шкідників, насіння бур’янів та залишків хімікатів у товарній продукції може поставити хрест на партії дбайливо вирощеної картоплі. Та разом з тим, якщо в господарстві навчаться працювати із чипсовими сортами картоплі, це дасть змогу істотно підвищити фінансові надходження та підстрахуватися від ризиків зі збутом традиційної столової картоплі.
Стан ринку
Сьогодні доволі складно обрахувати сукупні обсяги вирощеного в Україні врожаю картоплі. Річ у тім, що значна частина його викопується у домашніх господарствах, а ще якась — взагалі не викопується… Отже, донедавна ми мали парадоксальну ситуацію із цією культурою. Один із найвищих в Європі валових зборів картоплі — і при цьому майже нуль експорту, низька якість продукції та цілковите псування 5–6 млн т бульб щороку.
Щороку в Україні цілковито псується 5-6 млн т картоплі
Однак впродовж останнього десятиліття стан галузі покращився. В Україні з’явився з десяток, а може, й більше, насіннєвих та насіннєво-товарних господарств із власними технологіями та збудованими сховищами, які продукують картоплю з високою доданою вартістю. Передусім це вирощування елітного посадкового матеріалу та спеціалізованих сортів для виробництва продуктів харчування, таких як чипси.
Втім, подібних господарств, якщо брати на загал, поки що відносно небагато. Адже вирощування чипсових сортів картоплі вимагає суттєвого вдосконалення технології вирощування та солідних інвестицій. Саме тому цей ринок в Україні сьогодні починають освоювати потужні світові бренди, наприклад компанія PepsiCo.
Що робиться
Щороку провідні світові виробники посадкового матеріалу та засобів захисту рослин проводять профільні майстер-класи, у тому числі присвячені проблематиці вирощування чипсової картоплі. На них обов’язково присутні як фермери, так і виробники чипсів — заходи якраз і присвячені зустрічі цих двох ланок та обміну думками і досвідом. Такі діалоги вельми пізнавальні для зацікавлених слухачів, оскільки дають змогу опосередковано збагнути проблематику цього картопляного напряму.
З чого починати
Якщо фермер вирішує зайнятися чипсовою картоплею, то відразу має потурбуватися про встановлення ефективного зрошувального обладнання. Застосування систем поливу кардинальним чином впливає не просто на врожайність картоплі, але й на якість отриманих клубенів. Причина у тому, що спека — це стрес для картоплі, відсутність вологи — теж, різкий дощ після посухи — додатковий стрес.
Технологія вирощування чіпсових сортів картоплі – це неухильне дотримання технології
Виглядає, можливо, й кумедно, якщо не зважати на те, що стресові умови у період вегетації та визрівання цього коренеплоду ведуть до накопичення у бульбах цукру. Цукор, що виник в період стресу, так і залишається в бульбах. Підвищений рівень цукру вже вважається некондиційним для виробників чипсів, адже веде до зміни смаку готової продукції. Тому доводиться створювати картоплі поліпшені, практично ідеальні умови, для того щоб виключити фактори, що викликають проблеми з якістю.
Ключові вимоги
Для виробництва чипсів високої якості необхідно, щоб бульби відповідали певним вимогам. Це стосується розміру, форми, вмісту сухої речовини, цукрів та навіть заглиблення вічок.
Слід також враховувати, що для виробництва 1 кг чипсів потрібно не менш ніж 4 кг картоплі. І чим щільнішою буде її консистенція і чим більше склад відповідатиме чітким вимогам (наприклад, мінімум 20% сухої речовини), тим більшим буде вихід готової продукції та меншою витрата олії під час виготовлення чипсів. Тому виробник обов’язково звертатиме підвищену увагу на якість вихідної сировини.
Надзвичайно важливо організувати збирання врожаю з мінімальним пошкодженням бульб
Відповідно, технологія вирощування чипсових сортів картоплі відзначається неухильним контролем згаданих вище параметрів та передусім вмісту редукованих цукрів. Його перевищення спричинятиме потемніння картоплі при смаженні. Відповідно, контроль якості чипсової картоплі починається фактично з вибору культури-попередника. Оптимально, якщо це озимі зернові, які рано збираються з поля, а отже, є можливість якісно провести боротьбу з бур’янами, правильно підготувавши поле.
Рекомендації
При цьому надзвичайно важливо чітко дотримуватися рекомендацій виробників тих чи інших сортів у плані мінерального живлення.
По-перше, це стосується застосування хлорвмісних добрив на картоплі — з одного боку, вони протипоказані та з іншого — невелика кількість хлору може сприятливо позначитися на якості бульб за умов високих температур. До того ж хлор обмежує крихкість бульб внаслідок підвищеного вмісту сухої речовини, що знижує ризик їх травмування. По-друге, дуже обережно слід розраховувати азотне живлення чипсової картоплі, оскільки його перевищення призведе до підвищення вмісту редукованих цукрів, і всю партію врожаю можуть забракувати. По-третє, необхідно правильно розрахувати позакореневе підживлення сходів картоплі, забезпечивши посіви чітко розрахованою кількістю сірки, бору, марганцю та деяких інших елементів.
Слід також пам’ятати, що картопля відмінно реагує на внесення органіки. З цією метою наведемо короткий опис технології вирощування елітних сортів картоплі в компанії «Біотех ЛТД», що розташована неподалік Києва. Там провадиться ґрунтовна підготовка поля до сівби, що включає декілька етапів.
Спочатку застосовується щілювання, що дає змогу накопичити солідну кількість додаткової вологи. Після збирання культури-попередника формується органо-мінеральна мульча з рослинних решток та різних видів добрив. Далі провадиться неглибоке дискування разом із висівом сидератів. Сидерати скошуються, а потім знову провадиться щілювання, дискування, закриття вологи, передпосівний обробіток із зонним різноглибинним внесенням добрив тощо. При цьому саджалка дообладнана пристроєм для одночасного внесення ґрунтового гербіциду. Додамо, що така ретельна підготовка поєднується зі зрошенням під час вирощування.
Аналогічним чином розраховується і гербіцидний захист посівів чипсової картоплі. Оптимально використовувати готові системи захисту від провідних світових виробників. Їх фахівці порекомендують і назви, і строки внесення, і норми препаратів. Експерименти ж можуть вилитися в уже згадуване погіршення якості вирощеної продукції та проблеми зі збутом.
У жодному разі не можна застосовувати препарати сумнівного походження, у якості яких ви не впевнені. Наявність шкідливих речовин у бульбах виявить перший же аналіз. Після того цю картоплю можна буде відправити хіба що на звалище.
Починаючи від появи сходів при вирощуванні чипсових сортів картоплі необхідно постійно проводити контроль складу бадилля та бульб, аби вчасно відреагувати на ті чи інші зміни. При цьому різні сорти по-різному реагують на цукор. Один сорт за звичайних умов може майже не містити цукрів, а у іншого він може дуже довго утримуватися в бульбах, аж до збирання врожаю.
Тому фінальна перевірка вмісту цукрів здійснюється вже безпосередньо перед початком збирання врожаю. Зазвичай рекомендується «спалити» бадилля гербіцидом, знищивши таким чином ті цукри, які є в його складі. Але з нормами внесення гербіциду також краще не експериментувати, оскільки така «дрібниця» здатна спровокувати стрес і відповідно — накопичення редукованих цукрів.
Надзвичайно важливо організувати збирання врожаю чипсової картоплі таким чином, аби мінімізувати частку пошкоджених бульб. Тому все обладнання слід обстежити, в разі потреби обгорнувши еластичними матеріалами гострі виступи, нерівності тощо. Вельми бажано налагодити поточне вибіркове обстеження зібраного врожаю, аби вчасно виявити ту чи іншу проблему при збиранні, транспортуванні та закладанні на зберігання.
Висновки
Наприкінці наголосимо на тому, що набути статусу постачальника сировини для відомих виробників чипсів доволі непросто. Потрібно пройти цілу низку сертифікацій та перевірок з боку потенційного покупця. Слід бути також готовими до того, що його фахівці жорстко контролюватимуть усі етапи вирощування картоплі та проводитимуть постійні аналізи.
Та навіть у цьому разі, як ми вже згадували, фермера може очікувати гірке розчарування на етапі приймання продукції. Проте з цього не варто робити трагедії. Так само, як не потрібно винаходити чипсовий «велосипед»: усі технології, рекомендації та системи захисту давно вже розроблені та апробовані. Просто з них слід взяти найкраще та забезпечити належний контроль під час вирощування майбутніх хрустиків.
Текст: Ігор Коваленко
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!