Станом на початок січня 2024 року всі овочі “борщового набору” в Україні, крім цибулі та моркви, коштують на 20% дорожче, ніж рік тому.
Про це УНІАН повідомила керівник відділу маркетингу львівського оптового ринку сільськогосподарської продукції “Шувар” Тетяна Попович.
За її словами, рекордсменом з зростання ціни за рік стала картопля, яка в порівнянні із початком 2023 року подорожчала в 3,5 раза, і нині гуртова вартість цього овочу складає 14-15,5 грн/кг. Водночас буряк та капуста коштують 10-11 грн за кг, що на 20% дорожче, ніж минулого року.
“В той же час морква сьогодні коштує 10-11 грн за кг – на 48% дешевше, ніж в січні минулого року. Цибуля також в порівнянні із минулим роком подешевшала більш, ніж удвічі та коштує 11,5-12,5 грн за кг”, – розповіла представниця ринку.
Вона пояснює, що такі падіння є результатом надлишкових обсягів – перевиробництва моркви й цибулі. Також стагнуючий попит вплинув на цінову ситуацію.
Натомість за словами Попович, підвищення цін на деякі овочі насамперед пов’язане із високими витратами на зберігання та транспортування, а також з підвищеними тарифами на електроенергію для виробників та вартістю пального.
“Якщо порівнювати ціни із попереднім тижнем, ситуація виглядає навіть більш ніж стабільно. Навіть по картоплі, яка б’є всі цінові рекорди, зростання ціни було в межах 1,5%, капуста та морква подешевшали на 5%, а буряк та цибуля залишились на тому ж ціновому рівні, як і в останній тиждень грудня”, – констатує експерт.
На її думку, до кінця зими критичного зростання цін не очікується. Залежно від виду овочів, цінове зростання може бути в межах 2-7%.
“Однак слід зазначити, що будь-який прогноз має ступінь невизначеності, і актуальні ціни можуть відрізнятися в залежності від ряду змінних обставин. Важливо враховувати загальні економічні умови в країні, які можуть впливати на ціни на продовольчі товари, погодні фактори”, – наголосила Попович.
Нагадаємо, офіційна кулінарна книга за всесвітом “Відьмак” розповідає рецепти страв, які присутні у фентезійному світі, але можуть бути приготовані насправді. У переліку, зокрема, є і борщ з вишнями. Цим смаколиком вже не перший рік пригощають туристів у Вінниці.
1 липня 2022 року на п’ятому позачерговому засіданні Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини елемент “Культура приготування українського борщу” включили до переліку об’єктів нематеріальної культурної спадщини, які потребують негайної охорони.
На Дніпропетровщині виготовляють сухий борщ для української армії.
У Житомирському магістраті відбулося обласне свято декоративно-прикладного мистецтва під назвою “Майстерний червень”. Під час свята відомий в Україні майстер народної творчості Олег Земнухов представив борщ, в якому використав українські посівні коноплі.
Підприємство “Фрут банк” зі Львівської області, яке перепрофілювалося з виробництва джемів на виробництво борщів і супів швидкого приготування, за 10 місяців передало військовим понад 4000 пакетів сухих наборів.
Валерія Пепеля
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!