У равликового бізнесу чимало «підводних каменів», їх треба враховувати фермеру-початківцю, що розраховує на швидкі гроші. Про це застерігає колег Віталій Бучко, власник ферми, що вирощує слимаків у Львівській області.
Хоча бізнес Віталія просувається непогано, він навіть зумів налагодити експорт консервованих равликів до країн ЄС, однак, довелося зіштовхнутися з чималими труднощами.
«Зараз би у равликову ферму не вклав гроші, – говорить аграрій. – У цієї ферми мала рентабельність, немає технології вирощування і проблемні ринки збуту».
Витратив на придбання малька 9 тисяч євро, а повернути за сезон зміг лише 2,4 тис., пояснює фермер.
Віталій Бучко зауважує: не знає людей, яким би вдалося виростити велику кількість равликів.
«Я розраховував виростити 15 т, а вдалося виростити лише 1,5. Багато перешкод з’являються уже під час роботи. Бо ростити равлика доводиться на відкритій місцевості. Й тут з’являється купа ворогів у слимаків: то змії їх поїдають, то птахи, то ящірки…» – розповідає Віталій Бучко.
Читайте: Сазани, равлики, вівці, сири: 33 львівських фермери об’єдналися задля розвитку бізнесу
Так само негативно впливають перепади клімату. Для равлика згубні як надто суха погода, так і надто волога.
Ще один із факторів ризику – пошкодження панцира. Якісь равлика, як продукту для продажу, втрачається.
На думку фермера, найкраще вирощувати равликів на фермах сімейного типу. Тому що великі ділянки – це багато мороки й мало віддачі.
«Цей бізнес сезонний. Є простій, а працівники повинні щось робити весь рік», – пояснює Віталій Бучко.
Фермер також застерігає новачків від надто довірливого ставлення до посередників.
«Свого часу потрапив в піраміду. Ментор, який пропонував равликовий бізнес, дуже гарно розповідав про успіх. Але в нашій країні заробляють переважно на перепродажі малька і маточного племені, навчають вести бізнес. Насправді не знаю жодного фермера, який би в перший сезон щось заробив», – нарікає підприємець.
Не варто вірити словам менторів про надприбутки й відсутність проблем. А ще варто навчитися рахувати.
«За останні роки в Україні відкрилося більше тисячі равликових ферм. Нам же говорилося, що це бізнес для ледачих, де все легко і просто. Намалювали дуже райдужні цифри, яких насправді досягти неможливо”, – говорить Віталій Бучко.
«В Україні проблема зі збутом равликів. Кілограм продукту коштує 2,5 євро, а порцію з 10 равликів продають за 200 гривень. Це дорого, і тому відсутній попит на продукт», – пояснює фермер.
Він планує збирати равлика у фермерських господарствах, перебирати й відправляти на експорт.
.Однак, для збуту молюска до країн ЄС необхідні склади.
«У Франції равлик входить в споживання в армії, як чистий білок. За ним майбутнє, немає холестерину. В Індії почали їсти равлика. В Японії є зацікавленість, але вони хочуть філе і великими партіями. Європа хоче свіжого продукту», – зауважує Віталій.
Окупність ферми напряму залежить зі збуту. Тому треба враховувати вимоги, які висуває кожна країна, до продукції.
Landlord раніше повідомляв, що Україна експортує до ЄС переважно равлики, мед та курятину.
Джерело: Gazeta.ua
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!