Новини / Садівництво     19 серпня 2019 13:20

Як заробити на лохині: поради ягідникам-початківцям від вінницького фермера

На Вінниччини багато господарств відмовляються від вирощування малини та смородини і переходять на виробництво лохини. Один із успішних ягідників – Олег Вагін, що має в селі Микулинці Літинського району плантацію із 2600 саджанцями лохини, – розповів, як заробити на цій культурі.

Про це повідомляє EastFruit.

Олег Вагін поділився своїм досвідом, як йому вдалося досягти рентабельності у вирощуванні лохини і зберігати конкурентоспроможність цього бізнесу.

  • Для початку фермер виділив біля будинку ділянку площею 40 соток та закупив посадковий матеріал.
  • Із торфу й перепрілої хвої приготував субстрат для саджанців, підвищивши таким чином кислотність ґрунту (оскільки на чорноземних ґрунтах, які переважають на Поділлі, лохина рости не може).
  • Для мульчування використовує свіжу тирсу.
  • Мінеральні добрива (крім азотних) вносить навесні й відразу після збору врожаю. Лохина дуже вимоглива до вмісту мінералів і вимагає порівняно невеликої кількості елементів, погано переносить підвищену концентрацію добрив.
  • Рослини порівняно стійкі до шкідників і хвороб, рано вступають у плодоношення, довговічні, при належному догляді ростуть 50–90 років.
  • Лохина потребує щедрого поливу. Кращий варіант – крапельне зрошення, але дуже багато фермерів припускаються помилок і не розраховують кількість води у свердловині.
  • Щоб налагодити збут і прорекламувати свою продукцію, звернувся до оптовиків, які займалися малиною та смородиною.

«Деякі спочатку сумнівно ставилися до такої пропозиції, перепитували, що це таке. Скаржилися на бізнес з чорницею, мовляв, одна морока з нею, тому що через два дні з неї тече сік і її потрібно викидати. Я пояснив, що лохина зберігається в ідеальному стані до двох тижнів і поступово почав отримувати замовлення. А ось ті, хто торгував на ринках столиці, забирали без коливань», – розповідає Олег Вагін.

Читайте: Гроно масою 5,5 кг: виноградарі представили свої досягнення на конференції в Запоріжжі ФОТО

Сьогодні у фермера проблем зі збутом немає – у нього забирають ягоду оптом просто в селі.

Олег Вагін відзначає, що для того, щоб бути конкурентоспроможним, потрібно дотримуватися відповідної технології вирощування. А ще – наполегливо, «з ранку до вечора працювати на плантації»: обрізати кущі, стежити за поливом, щоб ягода була солодкою і не дрібною.

«Взагалі я всім повторюю, що лохина не любить дилетантів», – підсумовує вінницький господар.

Landlord раніше повідомляв про те, що українська лохина продається в одній із найбільших торгових мереж у світі.

Читайте також