Як заробити на лохині: поради ягідникам-початківцям від вінницького фермера

Про це повідомляє EastFruit.
Олег Вагін поділився своїм досвідом, як йому вдалося досягти рентабельності у вирощуванні лохини і зберігати конкурентоспроможність цього бізнесу.
- Для початку фермер виділив біля будинку ділянку площею 40 соток та закупив посадковий матеріал.
- Із торфу й перепрілої хвої приготував субстрат для саджанців, підвищивши таким чином кислотність ґрунту (оскільки на чорноземних ґрунтах, які переважають на Поділлі, лохина рости не може).
- Для мульчування використовує свіжу тирсу.
- Мінеральні добрива (крім азотних) вносить навесні й відразу після збору врожаю. Лохина дуже вимоглива до вмісту мінералів і вимагає порівняно невеликої кількості елементів, погано переносить підвищену концентрацію добрив.
- Рослини порівняно стійкі до шкідників і хвороб, рано вступають у плодоношення, довговічні, при належному догляді ростуть 50–90 років.
- Лохина потребує щедрого поливу. Кращий варіант – крапельне зрошення, але дуже багато фермерів припускаються помилок і не розраховують кількість води у свердловині.
- Щоб налагодити збут і прорекламувати свою продукцію, звернувся до оптовиків, які займалися малиною та смородиною.
«Деякі спочатку сумнівно ставилися до такої пропозиції, перепитували, що це таке. Скаржилися на бізнес з чорницею, мовляв, одна морока з нею, тому що через два дні з неї тече сік і її потрібно викидати. Я пояснив, що лохина зберігається в ідеальному стані до двох тижнів і поступово почав отримувати замовлення. А ось ті, хто торгував на ринках столиці, забирали без коливань», – розповідає Олег Вагін.
Читайте: Гроно масою 5,5 кг: виноградарі представили свої досягнення на конференції в Запоріжжі ФОТО
Сьогодні у фермера проблем зі збутом немає – у нього забирають ягоду оптом просто в селі.
Олег Вагін відзначає, що для того, щоб бути конкурентоспроможним, потрібно дотримуватися відповідної технології вирощування. А ще – наполегливо, «з ранку до вечора працювати на плантації»: обрізати кущі, стежити за поливом, щоб ягода була солодкою і не дрібною.
«Взагалі я всім повторюю, що лохина не любить дилетантів», – підсумовує вінницький господар.
Landlord раніше повідомляв про те, що українська лохина продається в одній із найбільших торгових мереж у світі.