Китайські й британські вчені вивели генетично модифікованих поросят, які майже не мають підшкірного жиру. Результати експерименту опубліковані Національною академією наук США.
Для цього тваринам довелось «вбудувати» ген UPC1. Він відповідальний за терморегуляцію і є в деяких ссавців, проте не у свиней. Для проведення експерименту необхідний ген зазичили у мишей.
В результаті вчені отримали 12 здорових поросят, які мають на 24% менше підшкірного жиру, ніж зазвичай.
«Генетично модифіковані свині зможуть давати більш пісне м’ясо. За смаковими якостями воно не відрізнятиметься від звичайного продукту», — говорить доктор Цзяньго Чжао з Інституту зоології Китайської академії наук в Пекіні.
Коли тваринам виповнилося півроку, їх відправили на забій. Проведені дослідження й аналізи не показали будь-яких відхилень у здоров’ї свиней. Крім того, один з самців встиг дати потомство.
Подібний експеримент з генної модифікації свиней далеко не єдиний. Раніше південнокорейські вчені заявляли, що вивели породу, внутрішні органи якої – печінку та нирки – можна буде трансплантувати людині.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!