Польща та Україна – лідери з вирощування чорної смородини в Європі, розповів президент Польської асоціації виробників смородини, доктор Пьотр Барила з Університету природничих наук у Любліні.
Про це повідомляє Ягідник.
За його словами, світове виробництво смородини перевищує 700 тис. тонн, за офіційними даними, ніби то росія займає перше місце у вирощуванні цих ягід. Однак Пьотр Барила вважає, що це не відповідає дійсності, про що свідчить той факт, що країна імпортує великі обсяги смородинового концентрату.
У Польщі чорну смородину вирощують на площі понад 45 тис га, цьогоріч тут зібрали 66,3 тис. тонн врожаю ягоди. У країні сконцентровано 25% світового вирощування чорної смородини і 70% в ЄС.
Україна вирощує смородину на площі близько 3500 га і щорічне виробництво ягоди становить приблизно 24 тис. тон. Пьотр Барила зазначив, що значного зростання виробництва смородини в Україні можна очікувати після закінчення війни.
Офіційно Велика Британія посідає 4 місце в статистиці з 2400 га посівів і стабільним виробництвом 10-14,5 тис. тонн на рік. 98% британських виробників об’єднані в одну організацію. Виробництво здійснюється за довгостроковими контрактами з гарантованою ціною, яка кожні 2-3 роки незначно коригується.
У Німеччині площа посіву смородини за останні роки скоротилася з 1600 га до 1150 га. Річний обсяг виробництва становить приблизно 4,5-5,5 тис. тонн, і 10% з них – органічні ягоди. 80% місцевих виробників асоційовані, і більша частина їх виробництва здійснюється за контрактами.
Також скоротилися посівні площі у Франції з приблизно 2000 га до 1350 га. Виробництво смородини в цій країні зосереджено в двох великих виробничих регіонах і становить приблизно 3,5-4,5 тис. тонн на рік. Все виробництво призначене для виробництва лікеру Cassis. Французькі виробники борються з низькою врожайністю своїх сортів, які, однак, мають специфічні параметри для виробництва цього лікеру. Вони мають великі проблеми з контролем бур’янів через обмежувальні стандарти та невелику кількість доступних гербіцидів.
Нагадємо, українські фермери віддають перевагу сортам чорної смородини вітчизняної селекції, які вирізняються більшими розмірами плодів, десертним смаком та високою врожайністю.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!