Садівництво

Навіщо рослинам регулярна обрізка і як не нашкодити

Обрізка рослин — це один з основних прийомів в агротехніці, який не тільки забезпечує гарний зовнішній вигляд деревам та кустарникам, але й допомагає їм залишатися здоровими. Як правильно проводити процедуру, щоб не нашкодити рослинам? У статті докладніше розберемо особливості видалення гілок та стебел.

Навіщо проводять обрізання рослин

Процедура потрібна з кількох причин:

  1. Омолодження рослини. Цей тип обрізання потрібен старим деревам і чагарникам, які втратили декоративний вид та здатність до цвітіння/плодоношення. Під час роботи використовують секатор, гілкоріз або садову пилу. Процедуру проводять у жовтні після закінчення руху соку та у квітні — до його початку.
  2. Збереження форми та розміру. Обрізка стимулює рослину до рясного цвітіння, зменшує ризик обламування гілок, покращує декоративні властивості та провітрювання всередині крони. Садівники використовують її для алейних або рядових посадок. Обрізка у швидкозростаючих чагарників проводиться щорічно й раз на 2–3 роки — у повільнозростаючих. Процедуру виконують у березні або на початку квітня.
  3. Боротьба з хворобами. Передбачає видалення старих, пошкоджених та зламаних гілок. Для покращення провітрювання та освітлення прибираються пагони, які спрямовані всередину крони. Процедура проводиться протягом усього вегетаційного періоду. Великі гілки зрізають біля їхньої основи, а невеликі — над брунькою.

Обрізка передбачена для садових дерев і багаторічників, а також декоративних видів рослин, які здатні до утворення нових пагонів — липа, граб, клен, верба, акація біла, тополя. Серед хвойних — це ялини різних сортів, тис ягідний, ялівець.

Інструменти для обрізки

У роботі з рослинами необхідні такі інструменти:

  • секатор — підходить для обрізання гілок товщиною до 3 см, троянд, багаторічних рослин та квітів;
  • гілкоріз — має довгі ручки та короткі леза, тому ідеальний для роботи з товстими гілками дерев та чагарників;
  • садові ножиці — завдяки довгим лезам підходять для надання форми топіаріям та живоплотам;
  • садова пила — справляється з тонкими гілками дерев.

Інструменти регулярно заточують, обробляють дезінфікуючими засобами та змащують перед зберіганням.

AD_4nXc81Z7q9FEaUKd_zTDrpvs0HLmEr6_B5GeHqxHOaPNxq1bqe_3Titcm8fHRS6xF-w1x5pe4NvNwjZaTl-xFeF6P-RquAcD4MrV94DXrN9orRDPWBOQdRBnru7Lzv7_A9tRZCcbj?key=hqk7zbgOAzxLjrI8p5voCA

Як не нашкодити рослинам під час обрізання

Під час роботи потрібно дотримуватися таких правил:

  • використовувати гострий та продезинфікований інструмент;
  • видаляти не більше 20–30% гілок за одну процедуру, щоб уникнути стресу в рослини;
  • обробляти зрізи садовим варом або спеціальними препаратами для запобігання зараження грибками та бактеріями;
  • враховувати особливості кожного виду рослин, оскільки деякі, наприклад хвойні, погано переносять глибоку обрізку.

Роботу з формування крони або видалення пошкоджених та перехресних гілок планують відповідно до сезону: весняна проводиться до початку руху соку, а осіння — після закінчення вегетації.

Обрізка — це простий спосіб підтримувати здоровий стан рослин та надати їм правильної форми. Головне, використовувати правильні інструменти та слідкувати за методикою проведення робіт.

Марченко Наталія

У журналістиці з 2014 року. Старший редактор стрічки новин landlord

Схожі статті

Кнопка "Повернутися до початку