Фруктосховище на 10 тисяч тонн: господарство з Буковини розширює потужності для яблук і груш
Фермерське господарство «Голд Ромі» планує збільшити потужності зберігання фруктів утричі – до 10 тисяч тонн.

Фермерське господарство «Голд Ромі» з Чернівецької області планує значне розширення власних потужностей зберігання фруктів. Агропідприємство має намір побудувати холодильний комплекс на 10 тисяч тонн для зберігання яблук і груш, що втричі перевищує їхні поточні можливості.
Про це розповів співвласник господарства Олександр Мігалатюк в інтерв’ю журналу «Садівництво по-українськи».
На сьогодні потужності фруктосховища агропідприємства обмежуються 3 тисячами тонн. Останній досвід роботи показав ефективність навіть таких обсягів зберігання – останні запаси яблук минулорічного врожаю господарство реалізувало близько 19 травня.
“Останні запаси яблук торішнього врожаю ми продали близько 19 травня, у камерах залишалося 300 тонн з 2 тисяч тонн, які заклали з минулої осені”, – розповів співвласник фермерського господарства.
Реалізація продукції відбувається переважно на внутрішньому ринку. Майже весь минулорічний врожай яблук господарство реалізувало через мережі українських супермаркетів. Експортні поставки були мінімальними – невеликі партії відправляли до Румунії та Греції.
“Експорту у нас було дуже мало – до Румунії і Греції. Оскільки внутрішній ринок давав ті ж самі гроші, що й експорт, ми обрали перший, адже його треба було підтримувати”, – зауважив Олександр Мігалатюк.
Аналогічна ситуація спостерігалася і з грушами – майже весь врожай цієї культури також був реалізований на внутрішньому ринку.
Нові потужності дозволять господарству не лише збільшити обсяги зберігання власної продукції, але й пропонувати послуги зберігання іншим виробникам фруктів у регіоні. Це особливо актуально в умовах, коли українські садівники намагаються збільшити терміни реалізації своєї продукції та отримувати кращі ціни в позасезонний період.
Нагадаємо, українські садівники продовжують знижувати відпускні ціни на яблука на тлі масового надходження на ринок осінніх сортів та слабкого попиту.