Про це повідомляє Ля Село.
Із української червоно-рябої молочної на фермі в селі Мухівці, якою керує Сергій Довгий, намагаються вивести нову породу корів – момбельярд. Як пояснює фермер, ця порода є високопродуктивною й дає молоко з більшим виходом білка. Саме така сировина необхідна для виготовлення сирів.
Адже поруч із фермою розташований міні-завод, на якому виготовляють і сири різних сортів, і йогурти, й іншу молочну продукцію.
Сергій Довгий розповідає: все починалося з п’яти корівок, привезених з Криму в 2009 році.
Читайте: Хлопці-доярки та корови з ЄС: як створити прибуткову молочну ферму
Сьогодні на фермі – 80 корів, яких доглядають, відповідно до порад французьких генетиків. У корівниках завжди свіже повітря, щоб не накопичувався шкідливий для тварин аміак. Корови мають постійний доступ до їжі та води, і що головне – вільно рухаються.
На фермі на сьогодні є корови двох порід: чорно-рябий голштин та українська червоно-ряба молочна. Французькі генетики разом зі своїми українськими колегами вважають більш перспективною українську червоно-рябу для виведення породи момбельярд.
Довідка: Монбельярд – порода ВРХ, яка належить до молочно-м’ясного напряму продуктивності. Була виведена у Франції у 1883 році методом схрещуванням місцевої ельзаської (оберлан) худоби з швейцарськими сименталами.
Цінується фермерами за те, що середньорічний надій становить понад 4000 кілограмів молока жирністю 3,64%. З такого молока виготовляють переважно сир. Разом із високою молочною продуктивністю, худоба характеризується і хорошими м’ясними якостями.
Landlord раніше повідомляв, що фермери зі Львівщини випробовують безприв’язну технологію утримання ВРХ.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!