В Україні до 2027 року сумарний обсяг виробництва основних с/г культур (пшениця, кукурудза, ячмінь, соя) може зрости на 21% – з 64,167 млн тонн у 2017 р до 77,716 млн тонн. А їх експорт – на 19%, – з 42,406 млн тонн до 50,532 млн тонн. Такий прогноз озвучив економіст інвестиційного центру FAO Дмитро Приходько, передає «АПК-Інформ».
«Вказане зростання, природно, тягне за собою необхідність інтенсивного розвитку потужностей зі зберігання і транспортування», – підкреслив експерт.
За його словами, головними споживачами зернових у світі в найближчі 10 років стануть країни Азії та Африки.
«Обсяги світового імпорту пшениці до 2027 року зростуть приблизно на 22,5 млн тонн у порівнянні з рівнем 2017 року. При цьому основний світовий покупець зернових, Єгипет, до 2027 р може збільшити річний імпорт до 14,3 млн тонн, оскільки в країні явно не вистачає площ для збільшення її внутрішнього виробництва», – вважає аналітик.
Що стосується кукурудзи, то річні обсяги зовнішньої торгівлі в найближчі 10 років зростуть на 15,2 млн. тонн.
«В даному сегменті також очікується зростання попиту з боку азіатських та африканських країн за рахунок інтенсивного розвитку тваринницького сектора. Лідерами приросту закупівель стануть Китай та Саудівська Аравія, а також Мексика. При цьому для Саудівської Аравії дане зростання буде обумовлене переорієнтацією з використання ячменю на кукурудзу», – додав Приходько.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!