Сім’я із Закарпаття вирощує виноград, щоб робити з нього елітне вино, повідомляє інтернет-видання druzhba.uz.ua.
Іван та Любов Ільків з Тячівського району, що на Закарпатті, виноград розводять ще з 90-х років. Подружжя вивчає спеціалізовану літературу, консультується з науковцями та виноградарями з усієї України. Іван Ільків зазначає, що на Закарпатті сприятливий клімат для вирощування винограду – влітку досить тепло, зима «помірна», а ґрунт багатий на мікроелементи, які сприяють виноградному смаку. Такого клімату більше в Україні немає, вважає виноградар.
«Де помірний клімат, і виноград достигає довго – там і ароматика краща, тому «великі» вина роблять лише з винограду, вирощеного у помірному кліматі. З ранніх сортів зробити таке вино неможливо», – говорить власник виноградників.
Читайте: Унікальні сорти вина можуть зникнути через зміни клімату
У колекції сім’ї Ільків понад 200 сортів винограду. Серед них і дуже рідкісні, наприклад, італійський Неббіоло, французькі Шардоне, Піно-нуар, Піно-грі, Совіньйон Блан, Сен Лоран, Марсан, австрійські сорти Грюнер Вельтлінер тощо. Чоловік підбирає сорти, як австрійці та німці, де клімат та ґрунт подібні до закарпатських.
Саджанці господар закуповує в італійському розсаднику через друзів. Одна грона винограду з виноградників закарпатського фермера важить до 3 кілограмів, а одна ягода – розміром як сірникова коробка.
Зараз сім’я Ільків займається ще й виготовленням елітних сортів вина. В основному роблять сухі, які є натуральними, на відміну від десертних. При вирощуванні винограду винороб використовує спеціальний pH-метр, щоб контролювати кислоту ягід. Біле вино роблять при рівні pH 3,2, а червоне – 3,4. Також господар наголошує на важливості температури бродіння: для червоного вина – від 20 до 27 °С. За його словами, при 20°С вино матиме фруктово-квіткові аромати, а при 25°С – шкіри, спецій, перцю. Виготовляє вина Іван Ілько з допомогою обладнання італійського виробництва, що зроблене з нержавіючої сталі.
Крім винограду, родина Ільків вирощує персики, інжир, хурму та інші фрукти. Деякі фрукти господарі сушать – так зберігаються майже всі вітаміни.
Як повідомляв LANDLORD, українські винороби використовуватимуть назви шампанське і коньяк до 2026 року.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!