Експерт розповів, як знизити використання антибіотиків у свинарстві на 60% за 2 роки

Наразі в Україні, з боку держави, здійснюється періодичний контроль за залишковим вмістом антибіотиків у продукції тваринництва. Щодо інших аспектів використання цих препаратів — жорсткого регулювання, на кшталт європейського, поки немає». Про це заявив керівник виробництва ТзОВ «Ґудвеллі Україна» Віктор Робейко, інформує прес-служба Асоціації «Свинарі України».
«Звісно, 100%-ва відмова від антибіотиків неможлива, адже у разі хвороби тварин треба лікувати. Але можна відмовитися від додавання цих препаратів у воду, корми тощо. Із власного практичного досвіду та колег по галузі скажу, що є шляхи, завдяки яким можна відчутно зменшити використання антибіотиків. Так, наприклад, нашому господарству вдалося знизити застосування антибіотиків на 60% за 2 роки», — каже Робейко.
Він перелічив принципи біобезпеки, які дієві не лише у випадку «смертельних» хвороб типу АЧС, але й перешкоджають доступ у господарство решті патогенів.
- Дотримання вимог щодо добробуту тварин.
- Контроль за якістю води та періодичне очищення та дезінфекція трубопроводів, збалансованість комбікорму та його відповідність віковій групі свиней.
- Дотримання системи Пусто-Зайнято. Контроль за якістю проведення дезінфекції.
- Відміна деякого профілактичного лікування, вакцинація та імунізація.
- Ветеринарний контроль за правильністю дозуванням антибіотиків та за чутливістю до антибіотиків бактерій виділених з ферми.
Як зауважив експерт, підходи до використання антибіотиків на фермах залежать від рівня свідомості, відповідальності, розвитку кожного окремого підприємства.
«Оскільки Україна активно імплементує європейські норми щодо роботи тваринницького сектору, зокрема й галузі свинарства, регулювання рівня використання антибіотиків — питання часу. В будь-якому випадку, вітчизняне свинарство має тяжіти до цивілізованого виробництва, безпечного для здоров’я людей», — коментують в Асоціації «Свинарі України».
Та додали, що тенденція скорочення використання антибіотиків у промисловому тваринництві набирає обертів по всьому світу. У Європі це питання регулюється на законодавчому рівні, і щороку вимоги стають жорсткішими. Причина таких кроків — поява і зростання резистентності до антибіотиків у людей і тварин.