
Про це повідомляє biz.liga.net.
На початку січня у ВР зареєстровано постанову №9497 «Про відновлення державного регулювання цін на продукти харчування».
Автори законопроекту наводять аналіз динаміки цін на продукти харчування під час тримісячного експерименту жовтні-грудні 2016 р., коли діяв експеримент з відміни держконтролю, та після відміни держрегулювання у цій сфері в цілому. Відзначають, що під час експерименту ціни на курячі яйця, вершкове масло, молоко, сир та цукор зросли в середньому на 20%.
Читайте: Від 0,5 до 29%: як за місяць в Україні подорожчали продукти харчування
Генеральний директор Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Тарас Висоцький спростовує аргументи політиків. Він вважає, що в цих розрахунках не враховано такі чинники, як сезонність та інфляція.
Розрахунки експерта:
- З урахуванням інфляції у період експерименту ціни на продукти харчування реально зросли на 13%.
- Середнє зростання цін за аналогічний період 2015 р., коли діяло держрегулювання, становило 14%.
- Якщо в аналізі врахувати не лише окремі, зазначені вище, товарні позиції, а весь перелік продуктів харчування, то, побачимо, що і під час експерименту, і в аналогічний період 2015 р. ціни зростали однаково – на 5%.
Шляхи зменшення витрат на продукти харчування:
- забезпечення економічного зростання, унаслідок якого зростуть реальні доходи населення;
- запровадження інновацій у сільське господарство, які знизять собівартість продукції.
Landlord раніше повідомляв про те, що від початку року збільшилися світові ціни на продукти. Найбільше здорожчали молоко, олія та цукор.