За даними фахівців, вирощування валер’яни лікарської є високоприбутковою справою. Наприклад, з гектару можна зібрати від 1 до 3 т сировини.
На Півдні України валер’яну лікарську потрібно вирощувати за краплинного зрошення, бо рослина вимоглива до зволоження, особливо під час сходів. Але починаючи з третього року життя виносить довготривалі посухи.
Багато наукових досліджень підтверджують, що врожайність сухих коренів із кореневищами за краплинного зрошення може складати від 3,5 т/га за один рік вегетації. Валер’яна не вимоглива та добре пристосовується до умов середовища. Росте на різноманітних грунтах, в різних кліматичних умовах. Досить холодо та морозостійка культура.
При культивуванні валер’яни фермери дуже часто стикаються з проблемою засмічення посівів бур’янами, що веде до великих затрат на ручну працю. Тому фахівці рекомендують покривні посіви валер’яни з однорічними сільськогосподарськими культурами на зерно, зелений корм і сіно.
Читайте: Дрони відстежують хвороби рослин на полі: інноваційний стартап тестують у США та Ізраїлі
Також це можуть бути деякі лікарські однорічники широкорядного посіву: мак олійний, амі велика, ромашка аптечна. Одразу після збирання покривної культури рекомендовано робити шарівку, яка придушить бур’яни та поліпшить зволоженість грунту.
У культуру валер’яна була введена 200 років тому. Зараз основними постачальниками сировини (коренів та кореневищ) є Китай (66%), Індія (33%) та Польща й Бельгія. Також культивується у Франції, Голландії, Англії, Скандинавії та Угорщини.
Лікарський препарат виготовляють з коренів та кореневищ рослини валер’яни лікарської, яка з давніх-давен використовувалася людиною при різних захворюваннях, а іноді вважалася й чудодійною. Для заготівельної діяльності у промислових масштабах валер’яну почали вирощувати у 18-19 сторіччі, а згодом рослина була внесена у європейську систему лікарських засобів.
За допомогою валер’яни лікарської можна протистояти неприємностям й хвилюванням у неспокійні часи. Тому крім драже, що випускає промисловість, рослину додають у чаї та настоянки. Наприклад, для снодійного чаю до кореня валер’яни додають хміль або м’яту. Цікаве застосування рослини у вині з додаванням розмарину та гвоздики.
Нагадаємо, раніше фермер зі Львівщини розповів як збирається захоплювати ринок ЄС печерицями, вирощующи на місяць по 100 тонн.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!