Новини    19 грудня 2024 16:16

Держрибагентство закликає українців купувати легальну чорну ікру та осетрину: як обрати якісний продукт


Українців закликають підтримати захист осетрових риб, обираючи продукцію аквакультурних підприємств замість браконьєрської та нелегальної осетрини.

Осетрові є єдиним джерелом чорної ікри, але через браконьєрство популяція диких осетрових у світі, включно з Україною, значно скоротилася. Із шести видів осетрових, які історично водилися в українських водах, двоє вже зникли з території країни. Усі види занесені до Червоної книги України.

Переваги легальної продукції:
Придбати осетрину чи чорну ікру без ризиків для здоров’я можна лише в аквакультурних фермах. Завдяки сучасним технологіям рибництва вирощена риба за смаковими якостями не поступається дикій, зазначають у Держрибагентстві.

Ризики нелегальної продукції:

  1. Санітарні порушення: Браконьєрська ікра може містити небезпечні бактерії через недотримання санітарних норм.
  2. Хімічні домішки: У нелегальній продукції часто використовують заборонені консерванти, антибіотики та барвники.
  3. Накопичення шкідливих речовин: Дикі осетрові можуть містити ртуть та інші токсичні речовини.

Як обрати безпечну ікру та осетрину:

  • Ціна: Якісна чорна ікра завжди коштує дорого. Підозріло низька ціна — ознака нелегальної продукції.
  • Маркування: Шукайте код CITES на упаковці, який підтверджує легальне походження продукції.
  • Товарний вигляд: Не купуйте вагову ікру без перевірки, окрім спеціалізованих магазинів. Осетрину стандартних розмірів (до 10-12 см у діаметрі) можна знайти у супермаркетах.

У Держрибагентстві наголошують, що купівля легальної продукції не лише знижує ризики для здоров’я, але й підтримує збереження популяції осетрових риб в Україні.

Новини за темою:  Україна збільшила експорт органіки до ЄС на 17,4% та увійшла в трійку лідерів

Читайте також

Ще немає новин у цій стрічці ...