19 квітня ціни на какао-боби встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад $11 тис. за тонну, інформує Bloomberg.
На біржі у Нью-Йорку ф’ючерс на какао-боби зріс на 5% і сягнув 11578 $/т на початку торгів.
Дані, оприлюднені раніше, показали, що переробка какао, під час якої боби перетворюються на масло і порошок для кондитерських виробів, зросла майже на 4% у Північній Америці протягом першого кварталу цього року порівняно з аналогічним періодом торік.
Тоді як у Європі переробка какао впала на 2%, а в Азії знизилась ще більше.
Раніше ми повідомляли, що серед причин такої динаміки — зокрема аномально спекотна погода в Кот-д’Івуарі, що ставить під загрозу врожай какао-бобів. Водночас попит на какао та шоколад у провідних економіках світу залишається високим. Тенденція до зростання цін також пов’язана з труднощами із судноплавством у Червоному морі.
До цього біржова вартість какао-бобів досягла історичного рекорду на початку лютого — понад $5,5 тис. за тонну. Попередній історичний рекорд був встановлений 1977 року, і тоді він становив $5,4 тис.
Раніше джерела в галузі повідомляли, що ціни на шоколад можуть зрости ще більше в усьому світі, оскільки великі африканські виробники какао в Кот-д’Івуарі та Гані припинили або скоротили переробку какао, тому що не могли дозволити собі купувати какао-боби. Міжнародна організація з виробництва какао (ICCO) очікує, що світове виробництво какао в цьому сезоні скоротиться на 10,9% — до 4,45 млн т.
Основні африканські заводи з виробництва какао в Кот-д’Івуарі та Гані припинили або скоротили переробку, оскільки вони не можуть дозволити собі купувати какао-боби. Це означає, що ціни на шоколад у всьому світі, ймовірно, різко зростуть. Про це пише Reuters з посиланням на чотири торговельні джерела.
Виробники шоколаду вже підвищили ціни для споживачів після трьох років поганого врожаю какао у двох країнах, які виробляють майже 60% світового виробництва какао. Цьогорічний урожай, як очікується, також буде невисоким.
За минулий рік ціни на какао зросли більш ніж удвічі, досягнувши історичних максимумів.
Виробники шоколаду не можуть виробляти шоколад із сирого какао й покладаються на переробників, щоб перетворити боби на масло та лікер, з яких можна зробити шоколад. Але переробники кажуть, що не можуть дозволити собі купувати боби.
Контрольований державою виробник какао-бобів в Кот-д’Івуарі Transcao, один із дев’яти великих заводів країни, заявив, що припинив закупівлю бобів через високу ціну. Він все ще обробляє залишки зі складу, але фактично завод майже простоює.
Джерело Reuters повідомило, що незабаром можуть закритися великі державні заводи в Кот-д’Івуарі, де виробляється майже половина какао у світі. Два співрозмовники видання заявили, що навіть міжнародний трейдер Cargill не міг отримати боби для свого основного переробного заводу в Кот-д’Івуарі, зупинивши роботу приблизно на тиждень минулого місяця.
У Гані, яка є другим у світі виробником какао, більшість із восьми її заводів, включаючи державну Cocoa Processing Company, неодноразово призупиняли роботу на кілька тижнів з початку сезону в жовтні 2023 року, повідомили джерела Reuters.
Міжнародна організація з виробництва какао очікує, що цього сезону світове виробництво какао впаде на майже 11%.
Ціни на какао піднялися до рекордних значень, пише Bloomberg, і учасники ринку не очікують зниження найближчим часом.
Вартість різко зросла, оскільки найбільші у світі виробники в Західній Африці борються з посухою та хворобами, а також з проблемами логістики, які можуть тривати довгі роки.
З 1980-х років до 2023 року ф’ючерси на какао-боби становили нижче $3500 за тонну щороку. 22 лютого ф’ючерси на какао вперше перевищили $6000 за тонну, і ринок побоюється, що ціни будуть зростити далі.
Ми активно намагалися знайти способи компенсувати зростаючі витрати на сировину. Зменшення розміру нашої продукції – це рішення, яке ми прийняли нелегко, – прокоментував представник Mars Wrigley UK.
Досі компанії перекладали вищі витрати на споживачів. Але шоколад нікому не потрібен для життя, і кожне підвищення цін загрожує продажам. Споживачі, швидше за все, скоротять витрати на шоколад і цукерки, якщо ціни зростатимуть, згідно з вересневим опитуванням компанії споживчого аналізу NIQ.
Тому компанії економлять на упаковці, використовують автоматизацію для скорочення витрат виробництва та просувають продукти із меншою кількістю какао або взагалі без какао.
Nestlé SA нещодавно представила у Великій Британії смак лісового горіха у своїй лінійці шоколадних батончиків Aero, які на дві третини легші за своїх конкурентів завдяки повітряним “бульбашкам”.
У США компанія Hershey Co., виробник батончиків Kit Kat, заявила про намір на 50% збільшити потужності з випуску жувальних цукерок без шоколаду.
Так, зростання цін на какао стимулює компанії продовжувати диверсифікацію, підштовхнувши їх до розробки новинок та інноваційних продуктів, щоб зберегти увагу споживачів в умовах мінливого ринкового ландшафту.
Глобальні ціни на какао знову досягли рекордного рівня, оскільки посуха завдає збитків у Західній Африці, інформує BBC. Ціни на какао на товарному ринку в Нью-Йорку досягли нового історичного максимуму в $5874 за т. З початку минулого року вартість основного інгредієнта для виготовлення шоколаду зросла приблизно вдвічі.
Стрімке зростання цін на какао вже проникає до споживачів і тисне на великих виробників шоколаду. Один із найбільших у світі виробників шоколаду попередив, що очікується, що історичні ціни на какао обмежать зростання прибутків цього року.
Виробники не виключають підвищення цін для клієнтів. Продажі шоколаду у світі у найбільших виробників впали приблизно на 6%, оскільки постраждалі від інфляції споживачі скоротили витрати на кондитерські вироби.
Експерти визначили зростання вартості інгредієнтів шоколаду, як одну з проблем, з якою виробники зіштовхнуться у майбутньому році. Світові виробники зазначають, що відбулося значне збільшення цін як на какао, так і на цукор.
Експерти підрахували, що ціни на деякі святкові коробки шоколаду зросли щонайменше на 50% за рік. У Великобританії ціни на шоколад вже підвищились на 15%. Ціни на какао зросли через низькі врожаї в Західній Африці, яка виробляє основну частину світових постачань.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!