Справжня картопляна криза розгорнулась у Бельгії, де на складах вже накопичилось 750 тис. т картоплі і запаси продовжують рости.
Бельгійці добре відомі тим, що полюбляють картоплю фрі, але з середини березня у країні закрили ресторани, скасували всі весняні і літні фестивалі. Це позбавило майже позбавило фермерів внутрішнього ринку збуту. І тепер фермери закликають співгромадян їсти її принаймні двічі на тиждень.
Ромен Кулс зі спілки виробників картоплі Belgapom каже, що це питання виживання, оскільки, через карантинні заходи, занепад загрожує і експортним продажам.
«Давайте всі їстимемо картоплю фрі двічі на тиждень, а не лише раз!», – закликав Ромен Кулс співвітчизників.
Читайте: Садівник із Прикарпаття вирощує 20 сортів інжиру та картопляне дерево
Бельгія є одним із найбільших світових постачальників картопляної продукції, зокрема замороженої картоплі фрі – щороку на експорт відвантажується понад 1,5 млн т картоплі до більше ніж 100 країн світу.
Але надлишкові запаси мають місце і в інших країнах, що створює додатковий тиск на ринок. Скажімо, у сусідньому французькому регіоні О-де-Франс, на складах знаходиться майже 500 тис т картоплі, яка, швидше за все, вже не дочекається своїх покупців.
Наразі, за повідомленням Belgapom, виробники почали віддавати по 25 т картоплі щотижня продовольчим банкам у Фландрії – благодійним організаціям, які годують нужденних.
Бельгійські фермери наводять приклад Нідерландів, де держава відшкодовує виробникам картоплі по 50 евро за тону. У Бельгії такої практики немає.
Нагадаємо, що раніше повідомлялось про те, що через неможливість збуту ягід фермери США вимушені годувати корів полуницею.
Джерело: ВВС
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!