Новини    16 грудня 2021 15:15

Агрокомітет схвалив заборону пальмової олії в молочних продуктах

Проєктом закону передбачається внесення змін до деяких законів

Комітет Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики на своєму засіданні 15 грудня розглянув питання про уточнення та перегляд окремих положень проєкту закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення якості харчових продуктів, що споживаються дітьми» (№ 5148, друге читання).

«Законопроектом пропонується внести зміни до Закону України «Про молоко та молочні продукти» та уточнити, що пальмова олія поряд з іншими жирами та білками немолочного походження заборонена для використання у виробництві традиційних молочних продуктів. Також пропонується встановити заборону використання гідрогенізованої пальмової олії та гідрогенізованих рослинних жирів, олії (масло) насіння кунжуту та/або олію (масло) насіння льону, глютен, а також інгредієнти вироблені із застосуванням пестицидів у виробництві дитячого харчування», — пояснили у Раді.

Крім того, документом пропонується пропонується визначити граничний вміст трансжирних кислот у харчових продуктах, а також зобов«язати операторів ринку при постачанні харчових продуктів іншим виробникам надавати інформацію про кількість трансжирних кислот у таких продуктах.

Проєктом закону передбачається внесення змін до деяких законів. Зокрема, змінами до статті 6 Закону “Про молоко та молочні продукти” пропонується уточнити, що пальмова олія поряд з іншими жирами та білками немолочного походження заборонена для використовуватися у виробництві традиційних молочних продуктів. Водночас змінами до статтей 9 та 10 закону “Про дитяче харчування” пропонується встановити заборону використання гідрогенізованої пальмової олії та гідрогенізованих рослинних жирів, олії (масло) насіння кунжуту та/або олію (масло) насіння льону, глютен, а також інгредієнти вироблені із застосуванням пестицидів у виробництві дитячого харчування.

Окрім цього, змінами до статті 20 Закону “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів” пропонується визначити граничний вміст трансжирних кислот в харчових продуктах, що призначені для кінцевого споживача, та тих, що призначені для постачання в заклади роздрібної торгівлі, включно електронної торгівлі (не більш ніж 2 г на 100 г загальної кількості усіх жирів, що містяться в харчовому продукті), а також зобов’язати операторів ринку при постачанні харчових продуктів іншим виробникам надавати інформацію про кількість трансжирних кислот у таких продуктах.

Після розгляду представники комітету підтримали підготовлену до другого читання порівняльну таблицю проєкту та рекомендували ВРУ прийняти зазначений проект у другому читанні та в цілому із подальшим техніко-юридичним доопрацюванням.

Також комітет підтримав до першого читання проєкт закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення положень стосовно вчинення нотаріальних та реєстраційних дій в процесі набуття прав на земельні ділянки», № 6199, доопрацьований.

Завданням законопроєкту є спрощення процедури вчинення правочинів щодо переходу права власності на невеликі земельні ділянки сільськогосподарського призначення, а також уточнення положень законодавчих актів щодо процедури набуття права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення. 

Очікується, що ухвалення відповідного законопроєкту сприятиме вдосконаленню нормативно-правового регулювання питань, пов’язаних з безпечністю та якістю дитячого харчування, підвищенню якості харчових продуктів, гармонізації українського законодавство у сфері дитячого харчування з вимогами законодавства держав-членів Європейського Союзу, а також зменшенню захворюваності населення.

Нагадаємо, раніше Landlord розповідав, що шведський стартап виготовляє рослинне молоко з картоплі.

Владислава Михайленко 

Читайте також

Ще немає новин у цій стрічці ...