Новини / Рослинництво     08 грудня 2019 10:02

52 ц/га ячменю за умов посухи: кейс ПСП Дмитрівка

За майже 20 років господарство «Дмитрівка», розташоване у Березанському районі Миколаївської області, завдяки якісному менеджменту та використанню передових технологій досягло статусу провідного агропідприємства регіону.

Керівник господарства «Дмитрівка» Віктор Шипов у проєкті «Історії успіху» розкрив секрет високих врожаїв, яких його ферма досягає в екстремальних умовах відсутності вологи, а також розповів про непростий процес становлення підприємства.

ПСП «Дмитрівка» обробляє 3000 га, на яких вирощує озимі пшеницю та ячмінь, ріпак, соняшник, горох. Останнім часом у господарстві, зважаючи на посушливі умови, вирішили зосередитися на озимих.

«У сівозміні у нас декілька культур. Це озимі пшениця та ячмінь, ріпак, соняшник, горох. Є і пари. Наразі ми взяли курс на вирощування переважно озимих культур. За тих кліматичних умов, які складаються у нашому регіоні, ярі культури вирощувати дедалі більш ризиковано. Натомість нам вдалося напрацювати власні технології вирощування таких культур, як озимий ячмінь», — пояснює Віктор Шипов.

У господарстві успішно практикується шестипільна сівозміна: озима пшениця, горох, знову озима пшениця, соняшник, озимий ячмінь, озимий ріпак і знову озима пшениця. Також приблизно 5% земельного банку щороку тримається під парами. Хоча пан Віктор вважає, що цього замало і оптимально було б кожного року давати перепочити 10–12% площі.

Останніми роками Миколаївщина потерпає від посушливого клімату, відтак успішна культивація сільськогосподарських рослин стає справою непростою. Та попри мінімальну кількість опадів підприємству «Дмитрівка» вдалося «на коло» змолотити 22 ц/га соняшника, 40 ц/га озимої пшениці, 25 ц/га гороху і навіть під 24 ц/га озимого ріпака. Та найбільше пана Шипова порадувала врожайність ячменю, яка сягнула рекордних 52 ц/га.

Читайте: ПСП Дмитрівка: як родинна справа переросла у зразковий агробізнес

Сила препаратів, або як подолати посуху

З огляду на те що середня врожайність ячменю в Україні цьогоріч становила 33–35 ц/га, показники «Дмитрівки» дійсно вражають. За словами власника господарства Віктора Шипова, запорука такого успіху полягає в розумному застосуванні сучасних технологій.

«Сьогодні на гектар озимих зернових ми даємо в середньому 100 кг азоту у діючій речовині. При цьому розбиваємо внесення на декілька прийомів, залежно від фази розвитку рослин. На багатьох полях зроблені аналізи ґрунтів, що дало нам глибше розуміння процесу управління мінеральним живленням рослин. Скажімо, наші ґрунти перенасичені калієм, але він перебуває здебільшого у недоступній формі. Ми ж у свою чергу переконалися, що внесення фунгіцидів є набагато ефективнішим за повноцінного забезпечення посівів цим елементом», — розкриває секрет успіху пан Віктор.

Під озимий ячмінь тут вносять по 30 кг діючої речовини фосфору і калію на 1 га (це приблизно 150 кг нітроамофоски на гектар). При цьому орієнтуються на застосування максимально доступних для кореневої системи рослин добрив, з огляду на дефіцит вологи у ґрунті.

Аналогічно продумано вносяться і мікроелементи — до другого міжвузля. Також регулюється ріст самого колоска, аби там сформувалася висока маса зернин. Загалом, якщо очікується врожайність ячменю на рівні 50 ц/га і вище, то двічі використовуються регулятори росту, зокрема перед виходом прапорцевого листка. Завдяки цьому таке явище, як полеглі посіви, на полях господарства практично відсутнє.

«А якщо говорити про соняшник, то це питання ми повністю закриваємо морфорегулятором-фунгіцидом Архітект™. Ми його вносимо зазвичай у нормі 1 л на гектар у суху погоду, або ж по 1,2 л на гектар, якщо нам пощастило і був дощ. Розрахунок тут простий: 100 г препарату на один листок. До речі, ми пробували різні фунгіциди на соняшнику, але не знайшли нічого кращого за Архітект™», — ділиться досвідом головний агроном підприємства Сергій Шипов.

Нагадаємо, в рамках проєкту «Історії успіху» керівник господарства «Дмитрівка» Віктор Шипов в ексклюзивному інтерв’ю Landlord розкрив секрет отримання високих врожаїв в екстремальних умовах відсутності вологи, а також розповів про непростий процес становлення підприємства, яке ще на початку двохтисяних перебувало за крок до банкрутства.

Читайте також