
Світове перебалансування виробництва продуктів харчування, спричинене переходом на здоровіші та екологічніші моделі харчування, може суттєво переформатувати зайнятість у сільському господарстві. Як пише Landlord посилаючись на нове дослідження Інституту змін навколишнього середовища (ECI) Оксфордського університету, опубліковане у журналі The Lancet Planetary Health, глобальна потреба у робочій силі в агросекторі може скоротитися на 5–28% до 2030 року, що еквівалентно 18-106 мільйонам штатних робочих місць.
Основна причина скорочення – зниження попиту на тваринництво, яке є більш трудомістким. Ці зміни можуть щорічно зменшити загальні витрати на сільськогосподарську працю у світі на $290–995 мільярдів США (скориговано на паритет купівельної спроможності), що становить близько 0,2-0,6% світового ВВП.
Країни з високою часткою тваринництва відчують найбільше падіння попиту на робочу силу.
«Дієтичні зміни впливають не лише на наше здоров’я та планету, але й мають великий вплив на засоби до існування людей. Відмова від м’ясних дієт зменшує потребу в робочій силі у тваринництві, але збільшує попит у садівництві та сфері громадського харчування», – зазначив доктор Марко Спрінгманн, провідний автор дослідження.
Водночас, перехід на рослинну їжу створить значний новий попит у секторі рослинництва. Дослідники прогнозують, що світові знадобиться від 18 до 56 мільйонів додаткових працівників для вирощування фруктів, овочів, бобових та горіхів.
Особливо це стосується країн з низьким рівнем доходу. Для них зростання виробництва фруктів та овочів може стати джерелом нових робочих місць та економічного зростання, тоді як країни, економіка яких сильно залежить від тваринництва, потребуватимуть ефективного плану перекваліфікації.
Дослідження підкреслює, що такий масштабний зсув вимагає цілеспрямованого планування та політичної підтримки, щоб забезпечити «справедливий перехід» для працівників агросектору.
Ключові заходи, які будуть необхідні: цеперекваліфікація та перенавчання робітників, які залишають тваринництво, інвестиції у сектор садівництва та виробництво рослинної їжі плюс системна підтримка сільських громад, чия економіка зміниться.
«Послідовні стратегії та політична підтримка будуть необхідні, щоб забезпечити справедливий перехід як до, так і з сільськогосподарської праці», – резюмує доктор Спрінгманн.





