Зниження споживчих цін у жовтні 2025 року практично зупинилося – Інститут аграрної економіки

Споживчі ціни на споживчому ринку в жовтні 2025 році зросли проти попереднього місяця на 0,9 %, тоді як у вересні загальний рівень інфляції склав 0,3 %, а у серпні був від’ємним (-0,2 %). Найбільше зростання серед усіх груп товарів та послуг відбулося з цінами на продукти харчування (+1,7 %), алкогольні напої, тютюнові вироби (+1,5 %), ресторани та готелі (+0,9 %), предмети домашнього вжитку, побутова техніка та поточне утримання житла (+0,7 %) проти вересня, поінформував в.о. директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» академік НААН Юрій Лупенко, коментуючи інформацію Держстату України щодо індексів цін у жовтні 2025 року, пише Landlord.
Серед продуктів харчування найбільше зросли споживчі ціни на яйця (+11 %), овочі (+10,4 %) та молоко (+3,8 %). Причому ціни на овочі зросли, незважаючи на продовження зниження цін на цибулю ріпчату (–16,8 %), капусту білокачанну (–10,2 %), моркву (–4,6 %) та буряк (–0,7 %), які складають основу так званого борщового набору, зазначив науковець.
За його словами, зменшення цін відбулося на досить короткий перелік товарів та послуг, крім вже згаданих видів овочів, а саме: на картоплю (-6,0 %), фрукти та цукор (–2,6 %), послуги залізничного транспорту (–5,0 %), фармацевтичну продукцію, медичні товари та обладнання (–0,5 %), зв’язок (–0,1 %).
Загалом зростання інфляції у жовтні 2025 року до 0,9 % суттєво поступається відповідному місяцю минулого року – тоді воно складало 1,8 %. Однак у наступному місяці, коли практично завершується сезон надходження продукції нового врожаю, стримуючих чинників інфляції практично не залишиться, за винятком позицій по житлово-комунального і енергетичного сектору та цукру, підсумував Юрій Лупенко.



