Україна змушена імпортувати жито з Польщі за ціною 16 тисяч гривень за тонну, тоді як вітчизняна продукція коштує на 2 тисячі дешевше, але її катастрофічно не вистачає. За останні роки країна втратила понад 60% посівних площ під цією культурою, що змушує хлібопекарів залежати від імпортного зерна.
Про це пише УНІАН.
Українські хлібопекарні все частіше змушені використовувати імпортне жито, переважно польського походження, попри суттєву різницю у ціні. Якщо тонна українського жита коштує в середньому 14 тисяч гривень, то за польський аналог доводиться платити вже 16 тисяч. Проте вибору майже немає – внутрішнє виробництво не покриває навіть базових потреб ринку.
За даними аналітиків, у 2024 році Україні не вистачило приблизно 50 тисяч тонн жита для задоволення внутрішнього попиту. Найбільші посівні площі збереглися на Рівненщині, тоді як у загальному по країні ситуація виглядає критичною. Порівняно з довоєнним періодом, посіви жита скоротилися на 60%, а восени 2024 року під урожай 2025 року засіяли лише 68,1 тисяч гектарів – лише на 3% менше, ніж роком раніше.
Нагадаємо, що ще до повномасштабного вторгнення Україна була одним із лідерів з виробництва жита в регіоні. Однак економічна недоцільність вирощування цієї культури, складність логістики в умовах війни та зміни у споживчих уподобаннях призвели до стрімкого скорочення виробництва.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!