На тлі зниження закупівельних цін і посилення тиску на молочну галузь з боку внутрішніх та зовнішніх чинників, українські фермери змушені скорочувати обсяги виробництва молока. Попри загальний спад, низка регіонів демонструє позитивну динаміку нарощування надоїв.
Про це йдеться у звіті аналітика Асоціації виробників молока Георгія Кухалейшвілі.
Українська молочна галузь зіштовхується зі складною економічною ситуацією: зниження закупівельних цін, обмеження експорту та невизначеність на внутрішньому ринку змушують молочно-товарні ферми (МТФ) скорочувати витрати і знижувати обсяги виробництва.
Фахівці галузі пояснюють, що така тенденція стала наслідком кількох ключових факторів: відновлення мит ЄС на українську агропродукцію, зниження попиту всередині країни та заборона Китаю на виробництво питного молока з використанням сухого.
«МТФ не вигідно нарощувати обсяги надою, оскільки молокопереробні підприємства не можуть купувати молоко-сировину за адекватними цінами», – зазначає аграрний експерт.
Обсяги виробництва в травні
У травні 2025 року господарства усіх категорій виробили 685 тис. тонн молока-сировини, що на 13% більше, ніж у квітні, але на 7% менше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.
Зокрема, сільгосппідприємства виготовили 270,1 тис. тонн, що лише на 0,1% більше, ніж у квітні, та на 2% більше у порівнянні з травнем 2024 року.
Натомість господарства населення виробили 415 тис. тонн молока, що на 24% більше, ніж у квітні, однак на 12% менше, ніж у травні минулого року. У січні-травні 2025 року домогосподарства виробили 1,42 млн тонн молока, що на 190 тис. тонн менше у порівнянні з 2024 роком.
«В особистих селянських господарствах триває падіння обсягів надою в річному вимірі. Якщо до 2030 року не відбудеться укрупнення, таке молоко може більше не надходити на переробку», – пояснив експерт Олег Кухалейшвілі.
Технічне відставання переробки гальмує розвиток
Проблеми пов’язані не лише з попитом, а й зі застарілою технологічною базою переробних підприємств. Це заважає їм конкурувати з виробниками з ЄС і змушує продавати продукцію за нижчими цінами, водночас знижуючи закупівельну вартість молока-сировини.
Однак з урахуванням зростання собівартості виробництва, така ситуація є невигідною для фермерів, які все частіше змушені скорочувати виробничі витрати та знижувати надої.
Додатковий удар по ринку завдала заборона уряду Китаю, що набула чинності в травні 2025 року: відтепер у країні заборонено використовувати сухе молоко для виробництва питного. Це може позначитися на експорті українських переробників, які орієнтувалися на китайський ринок.
Регіони, які наростили виробництво
Попри загальний спад, низка регіонів демонструє позитивну динаміку. У січні–травні 2025 року найбільше наростили виробництво молока сільгосппідприємства таких областей:
- Закарпатська область — +25%
- Львівська область — +25%
- Хмельницька область — +18%
- Миколаївська область — +15%
- Вінницька область — +9%
- Чернівецька область — +9%
Ці регіони стали прикладами адаптації до нових умов — завдяки модернізації господарств, підвищенню продуктивності та локальним програмам підтримки.
Нагадаємо, що український агросектор продовжує зазнавати впливу змін у торговій політиці ЄС та внутрішніх економічних обмежень. У 2024 році також спостерігалось зниження загального виробництва молока, особливо в домогосподарствах, які стикаються з високими витратами на утримання худоби.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!