Новини    29 травня 2018 13:10

За рахунок чого Україна задовольнятиме турецький ринок яловичини?


Україна та Туреччина у травні на міждержавному рівні погодили ветеринарний сертифікат для експорту яловичини. За основу взято сертифікат європейського зразка. Тож на кінець травня  очікуються поставки перших партій продукції. Про це повідомляють в аналітичному департаменті ВГО «Української аграрної конфедерації» (УАК). В той же час, виробництво м’яса, зокрема яловичини, за останні роки в Україні з року в рік скорочується. При цьому скорочується і його споживання, на противагу ситуації, що склалася з виробництвом-споживанням цієї продукції в Туреччині.

У 2017 році виробництво турецької яловичини і телятини, як і їх внутрішнє споживання, зросло на 2 %. Однак, з 2010 року виробництво яловичини і телятини в Туреччині не дотягує до рівня внутрішнього споживання, чим можуть скористатися українські виробники та експортери, поставляючи яловичину на турецький ринок.

За рахунок чого Україна задовольнятиме турецький ринок яловичини?

Інфографіка УАК

За даними експертів, станом на початок  2018 р. поголів’я ВРХ становило 3628,4 тис. голів, що на 1,5 % менше, ніж на початок 2017 року.

«В Україні при річному виробництві яловичини та телятини на рівні 370 тис. тонн внутрішнє споживання оцінюється у 312 тис. тонн, що відповідно на 2 і 10 % менше, ніж у 2016 році. Різниця між виробництвом та внутрішнім споживанням яловичини та телятини оцінюється у близько 60 тис. тонн. Власне, коли у нашій країні скорочується платоспроможний попит на яловичину, зокрема через низькі доходи населення, то у інших країн цей попит зростає», – підрахували аналітики.

За рахунок чого Україна задовольнятиме турецький ринок яловичини?

Інфографіка УАК

Фахівці зазначають, що сьогодні спостерігається зацікавленість Туреччини у активізації виробництва та експорту яловичини з України і її імпорту на турецький ринок. У 2017 році констатуємо різке збільшення обсягів експорту м’яса та їстівних субпродуктів на турецький ринок – до $ 7322 тис., що в 11 разів перевищило обсяги попереднього року. За аналогічний період майже у 5 разів у валютних надходженнях зріс й експорт живих тварин з України до Туреччини.

За рахунок чого Україна задовольнятиме турецький ринок яловичини?

Інфографіка УАК

«У загальному експорті туш та половин туш ВРХ з України частка Туреччини у 2017 році порівняно з 2016 роком зросла майже у 24 рази. У відсотковому співвідношенні у 2016 році вона складала лише 0,06 % від загального обсягу, а у 2017 році – 0,25 %. У 2016 році значно зросла частка експортованих на турецький ринок й інших відрубів м’яса замороженого ВРХ до 21001 кг проти лише 32 кг у 2015 році», – кажуть в УАК.

За рахунок чого Україна задовольнятиме турецький ринок яловичини?

Інфографіка УАК

При цьому, у 2017 році Туреччина надавала перевагу імпорту з України свіжого м’яса, а не замороженого, на що також варто звернути увагу вітчизняних виробників яловичини.

Новини за темою:  Спекотні +30 та місцеві грози: якою буде погода в Україні 27 червня

В цілому, динаміка експорту свіжого або охолодженого м’яса ВРХ до Туреччини є стрімко зростаючою. Тож і підсумки поточного року можуть виявитися високо результативними за цим показником, незважаючи на спад експорту цієї продукції в цілому у 2017 році.

«У 2012 році відбувся різкий спад імпорту яловичини та телятини до Туреччини – з 155 до 36 тис. тонн (у понад 4 рази). Дана продукція майже не імпортувалася у 2014 році. Однак, за останні три роки спостерігаємо ситуацію стабілізації імпорту яловичини Туреччиною. Так, у 2016 році на турецький ринок було імпортовано 9 тис. тонн яловичини та телятини, а у 2017 – 8 тис. тонн. Враховуючи лінію тренду, можна прогнозувати імпорт цієї продукції до Туреччини у 2018 році на рівні не нижче 8 тис. тонн», – відзначили аналітики.

За рахунок чого Україна задовольнятиме турецький ринок яловичини?

Інфографіка УАК

Та додали, що наразі зацікавленість Туреччини в українській яловичині радикально не вирішує проблему стимулювання вітчизняного виробництва цієї продукції, однак нашим виробникам варто рахуватися зі зростаючим турецьким попитом на яловичину, вироблену в Україні.

«На сьогодні в українських виробників є усі можливості для подальшого експорту м’яса на турецький ринок. Для цього необхідно сприяти збільшенню кількості м’ясопереробних підприємств, які відповідають стандартам «Халяль». Крім того, необхідно розглядати усі можливості для збільшення продажу яловичини саме до Туреччини, оскільки ця країна цікава Україні як логістичний хаб з виходом до арабських країн та Близького Сходу», – заявили в УАК.

Читайте також

Ще немає новин у цій стрічці ...