Українські цукровики значно змінили географію експорту: якщо у 2023 році 98% поставок йшло до ЄС, то за півроку 2024-го цей показник впав до 40%.
Про це розповіла голова Національної асоціації цукровиків України «Укрцукор» Яна Кавушевська в інтерв’ю «Комерсант Український».
Хоча європейський напрямок залишається пріоритетним через зручність наземних поставок, українські виробники активно освоюють нові ринки:
- Балкани: Північна Македонія вже увійшла до топ-споживачів, перспективними є Чорногорія, Боснія та Албанія
- Близький Схід: Туреччина два роки поспіль була головним імпортером, виконуючи роль “воріт” до Сирії та Іраку
- Африка: північноафриканські країни зручні для поставок через Чорне та Середземне моря
“Ми ведемо перемовини про зняття митних обмежень у балканських країнах. Якщо домовимося – український цукор стане ще конкурентнішим”, – зазначила Кавушевська.
Зараз Україна має безмитну квоту на експорт до ЄС лише 20,7 тис. тонн, тоді як реальні потреби союзу – 1-2,5 млн тонн щороку. У 2023-му Україна поставила Європі 500 тис. тонн цукру, що допомогло стабілізувати дефіцитний ринок.
“Ідеальний сценарій – отримати безмитний доступ для 500 тис. тонн. Це дало б потужний імпульс галузі”, – підкреслила експертка.
Нагадаємо, що минулого року ЄС тимчасово скасував мита на український цукор через продовольчу кризу. Нині тривають перемовини про продовження пільгового режиму, але вже з урахуванням інтересів європейських виробників.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!