АналітикаНовини

ЄС робить ставку на додану вартість. Як нова директива про відходи трансформує агросектор у 2025

ЄС робить ставку на додану вартість. Як нова директива про відходи трансформує агросектор у 2025

Набрання чинності директиви, яка встановлює обов’язкові цілі щодо скорочення харчових відходів на 10% у секторах виробництва/переробки до 2030 року, що змушує європейські компанії інвестувати в технології глибокої переробки побічних продуктів.

Європейський Союз (ЄС) дедалі більше робить ставку на переробку аграрної продукції з високою доданою вартістю як на стратегічний напрямок розвитку агропромислового комплексу. Це відповідає загальній меті переходу від експорту сировини до експорту готової продукції.

Оновлена Директива ЄС про управління відходами  (Revised Waste Framework Directive) набула чинності 16 жовтня 2025 року. Вона встановлює юридично обов’язкові цілі щодо скорочення харчових відходів на 10% у секторах переробки та виробництва до 2030 року. Це створює потужний фінансовий стимул для інвестицій у технології глибокої переробки та використання побічних продуктів.

Нова директива є частиною загальної стратегії ЄС щодо переходу від лінійної економіки (“виробити-використати-викинути”) до циркулярної (“виробити-використати-переробити”). Головна мета Директиви – стимулювати інновації у переробці (глибокій переробці), щоб перетворити відходи на вторинні ресурси.

Рамкова директива про відходи також запроваджує перші в ЄС юридично обов’язкові цілі щодо скорочення харчових відходів… Країни-члени повинні скоротити харчові відходи на 10% у переробці та виробництві. та на 30% на душу населення у роздрібній торгівлі та споживанні. Для досягнення цього країнам ЄС необхідно буде оновити свої програми запобігання харчовим відходам, заохочувати зміни у поведінці, підтримувати пожертвування продуктів харчування та сприяти інноваціям для зменшення неефективності в ланцюгу постачання.

Стратегічні напрямки та пріоритети ЄС

​Ставка на продукти з доданою вартістю підкріплюється кількома загальноєвропейськими стратегічними напрямками:

Стійкість та екологічність (Sustainability): йдеться про зростання попиту на еко-френдлі та органічні продукти, а також на ті, що вироблені з дотриманням високих стандартів добробуту тварин та зниженням викидів.

​Здоров’я та функціональність: споживачі у Європі все більше шукають продукти, що містять багато білка (наприклад, молочні продукти, рослинні альтернативи), менше жирів і цукру, а також мають корисні функціональні властивості. Звідси – зростання попиту на збагачені та дієтичні продукти.

​Інновації та технології: впровадження інноваційних технологій у переробку, розвиток біоенергетики (наприклад, виробництво біоетанолу та використання побічних продуктів переробки) та цифровізація для підвищення ефективності та якості.

​Посилення переробки: акцент на глибоку переробку сировини (наприклад, перехід від експорту зерна до експорту борошна, круп, готових кормів чи біопалива), що дозволяє залишати більше вартості в країні-виробнику.

​Ці пріоритети відображають як споживчі тренди, так і політику ЄС, спрямовану на підвищення конкурентоспроможності, стабільності та екологічності агропродовольчого сектора. 

У Європі загалом існують тисячі стартапів та інноваційних компаній, що працюють у сфері FoodTech та AgriTech але деякі із них зможуть стати максимально цікавими для українського фермера та переробника у якості ідеї для бізнеса.

Протеїни точної ферментації 

Onego Bio (Фінляндія) зосереджені на виробництві яєчних білків (овальбуміну) без використання курей, шляхом ферментації мікроорганізмів. Це високофункціональний інгредієнт для харчової промисловості.

The Protein Brewery (Нідерланди): Виробляють білки та волокна шляхом ферментації грибів, створюючи сталу альтернативу традиційним джерелам.

ЄС робить ставку на додану вартість. Як нова директива про відходи трансформує агросектор у 2025The Protein Brewery використовує мікробну ферментацію для створення альтернативних білкових інгредієнтів і має  завод в Бреді, Нідерланди

Альтернативне м’ясо 

Heura Foods (Іспанія): виробники створюють рослинне м’ясо у середземноморському стилі, використовуючи передову екструзію та інноваційні жирові технології для поліпшення текстури та смаку. Продцкція є замінником яловичини, свинини та м’яса птиці (наприклад, курки). Вони пропонують “курячі” шматочки, бургери, фрикадельки та інші продукти, що імітують середземноморські страви

ЄС робить ставку на додану вартість. Як нова директива про відходи трансформує агросектор у 2025Heura Foods спеціалізується на 100% рослинних альтернативах м’ясу та рибі

La Vie (Франція): Пропонують рослинний бекон та альтернативи свинині, акцентуючи на інноваційній технології жиру.

InsectBiotech (Іспанія) спеціалізуються на переробці відходів через комах. Використовують комах для перетворення органічних відходів та побічних продуктів на високоцінний білок для кормів (глибока переробка відходів у біосировину).

Planted Foods із Швейцарії використовують метод вологої екструзії (wet extrusion) та ферментації для створення рослинних альтернатив м’ясу з мінімальною кількістю інгредієнтів.

Переробка відходів та побічних продуктів 

Йдеться про вилучення функціональних інгредієнтів (наприклад, пектину, харчових волокон, антиоксидантів) із залишків переробки овочів, фруктів, пивної дробини чи бурякового жому. 

Так приміром ослідники з Fraunhofer WKI у співпраці з партнерами активно розробляють компостований одноразовий посуд на основі місцевих сільськогосподарських залишків цукрового виробництва (буряковий жом).

Infinite Roots (Німеччина): Використовують ферментацію міцелію (кореневої системи грибів) для створення стійких білків та інгредієнтів, що імітують текстуру цілого шматка м’яса (whole-cut steaks).

ЄС робить ставку на додану вартість. Як нова директива про відходи трансформує агросектор у 2025Стартап Infinite Roots є одним із найінноваційніших європейських гравців у галузі альтернативних білків. Його діяльність зосереджена на використанні міцелію (кореневої структури грибів) для створення стійких та поживних харчових інгредієнтів

Стартап Air Up Німеччина хоч і не займаються  прямою переробкою, проте пропонують технологію, яка використовує інновації для обходу традиційної переробки. Вони використовують капсули з натуральними ароматами для надання “смаку” звичайній воді, усуваючи необхідність додавати цукор чи замінники.

Схожі статті

Кнопка "Повернутися до початку