Новини    18 квітня 2024 14:21

Як на серце впливає хліб на заквасці


Виготовлення хліба на заквасці не потребує використання магазинних дріжджів, оскільки ви створюєте своє власне мікробіотичне середовище, за допомогою води і борошна. Хоча процес приготування такої закваски триває кілька днів, мікроорганізми, які ви розвиваєте в домашніх умовах, мають численні переваги для здоров’я, зазначено на сторінках healthdigest..

За висновками статті у журналі “Мікроорганізми“, хліб на заквасці є корисним для здоров’я через вміст вітамінів і мінералів, які регулюють обмін речовин і підвищують енергетичний рівень. Крім того, закваска сприяє контролю рівня цукру в крові, а природні пребіотики корисні для здоров’я кишечника. Антиоксиданти та інші поживні речовини, які містяться в хлібі на заквасці, можуть захищати серце від захворювань.

Відповідно до статті, опублікованої в Міжнародному журналі молекулярних наук у 2023 році, процес ферментації, що використовується для приготування хліба на заквасці, покращує його антиоксидантні, антигіпертензивні та протизапальні властивості, роблячи його більш засвоюваним. Наприклад, хліб на заквасці з ферментованої полби містить більше фенолів і флавоноїдів порівняно з неферментованою полбою. Ці речовини є антиоксидантами, які борються з окиснювальним стресом, що часто пов’язаний із захворюваннями серця та раком. Бета-глюкани в заквасці зв’язуються з холестерином, не дозволяючи йому потрапляти у кров.

Хліб на заквасці з полб’яного борошна також допомагає захищати клітини від запалення.

Переваги закваски для здоров’я

Можливо, найбільш помітною перевагою споживання більшої кількості хліба на заквасці є його вплив на здоров’я кишківника. Згідно зі статтею у журналі Fermentation, у заквасці ви знайдете безліч лактобактерій, проте більшість цих корисних мікроорганізмів гинуть під час випікання. Проте це не означає, що ваш кишечник не отримує користі від споживання хліба на заквасці, оскільки деякі корисні біомолекули можуть залишитися. Все залежить від того, як довго випікається хліб і за якої температури.

Новини за темою:  Мобілізація та урбанізація спустошують села: 39% агрофірм України страждають від гострого дефіциту кадрів

Волокна, такі як бета-глюкан і резистентний крохмаль, живлять бактерії в кишківнику та полегшують закріплення.

Хліб на заквасці не містить консервантів, емульгаторів та інших харчових домішок, які часто призводять до проблем зі шлунково-кишковим трактом. У процесі ферментації пшенична клейковина розщеплюється, тому в заквасці відносно мало глютену порівняно з іншим хлібом.

Також не має значення, яке борошно використовується для приготування закваски, оскільки процес ферментації знижує вміст фітатів, дубильних речовин і поліолів, що сприяють синдрому подразненого кишківника.

Хліб на заквасці також може бути хорошим варіантом для контролю рівня цукру в крові та відчуття ситості.

Нагадаємо, оливки сприяють здоров’ю серця, забезпечують необхідні поживні речовини для підтримки роботи мозку і допомагають контролювати вагу.

Безглютенова дієта переживає своє розквіт. Нині майже на всіх товарах вказується “без глютену”, навіть якщо сам глютен у них ніколи і не був.

Вчені довели, що взаємодія між мозком і кишківником впливає на поведінку людини, руйнуючи при цьому загальноприйнятий стереотип про всі віруси як шкідливі для людини

Використання кориці як добавки може сприяти підтримці здоров’я травної системи та бути корисним для людей із діабетом.

Якщо ви прагнете до здорових перекусів або бажаєте додати до свого раціону якусь корисну та смачну їжу — зверніть увагу на фісташки. Завдяки своєму насиченому смаку та корисним властивостям вони вважаються одним із найкорисніших суперпродуктів.

Які продукти додати до раціону, щоб краще боротися з тривогою. Дослідження все частіше вказують на те, що те, що ми їмо, може впливати на наше емоційне становище. Новий науковий напрямок, відомий як харчова психіатрія, досліджує, як харчування може впливати на наше психічне здоров’я.

Новини за темою:  Грози на сході та суха погода на заході: яка погода чекає українців 30 травня

Макаронні страви мають безліч переваг: вони швидко готуються, легко зберігаються в коморі, і є простим варіантом, коли немає ідей на вечерю. Але через високий вміст вуглеводів, деякі вважають, що вони можуть негативно впливати на вагу та здоров’я, тому їх часто уникають у раціоні.

Згідно з дослідженням, приблизно 10% населення світу, що складає майже 800 мільйонів осіб, страждають від хронічної хвороби нирок, як повідомляє The IndianExpress. Урологи Пракаш Чандра Шетті та Нітін Шрівастава вказали на п’ять суперпродуктів, які покращують здоров’я нирок. Нирки забезпечують фільтрацію відходів з крові, регулюють електролітний баланс і виробляють гормони, що є ключовими для загального стану здоров’я.

Хвороби серця є головною причиною смертності у більшості людей, зауважують експерти. Вони кажуть, що не обов’язково треба займатися спортом по три години на день і харчуватися виключно рибою та овочами, щоб підтримувати здоров’я серця. Навпаки, декілька простих звичок можуть мати значний вплив на це, пише Huffpost.

Макаронні страви мають безліч переваг: вони швидко готуються, легко зберігаються в коморі, і є простим варіантом, коли немає ідей на вечерю. Але через високий вміст вуглеводів, деякі вважають, що вони можуть негативно впливати на вагу та здоров’я, тому їх часто уникають у раціоні.

Маргарита Юзяк

Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також

Ще немає новин у цій стрічці ...