Є деякі аспекти готування їжі, такі як техніка чи навички, які можна поліпшити за допомогою відповідних інструкцій та тренувань. Ви можете навчитися базових прийомів нарізки ножем, освоїти техніку створення ідеального коржа для пирога та вдосконалити вміння готувати на грилі, пише The Washington Post.
Проте, коли мова йде про розмір вашої кухні, вам часто доводиться працювати з простором, який вже існує. Обмежений простір на робочій поверхні не лише зменшує вашу робочу зону під час готування, але також може обмежити вашу кулінарну креативність.
З усім тим, ви можете зробити багато, щоб максимально використати обмежені умови без необхідності в капітальному ремонті кухні. Я провів десять років у маленькій квартирі до епохи війни на третьому поверсі в Нью-Йорку, де робоча поверхня обмежувалася близько 3 футами, тому знаю, що не все так погано, як може здатися.
П’ять способів, які допоможуть вам максимально використати обмежений простір у вашій кухні
Звільніть місце, як тільки це буде можливо
Спочатку вам потрібно буде прийняти декілька важливих рішень щодо обладнання, яке ви використовуєте найчастіше, щоб забезпечити йому постійне місце на вашому робочому столі. Для кавових гурманів кавоварка може бути першочерговою потребою. Любителям приготування страв із бобів краще підійде швидкий чайник. Пекарям на замітку — підставний міксер. Для людей, які поспішають, швидкий доступ до тостера щоранку.
Все залежить від ваших кулінарних звичок та потреб. Наприклад, на кухні може залишитися мікрохвильовка та фритюрниця. Інше ж варто скласти у шафи і виносити лише за потреби.
Займіться оптимізацією поверхні
Оптимізація полягає в переосмисленні деяких звичайних предметів і зон вашої кухні. Замість великої полиці для посуду, що стоїть поруч з раковиною, віддайте перевагу підвісній, щоб звільнити простір, або оберіть складні килимки для сушіння, які можна збирати, коли вони не потрібні.
Розгляньте можливість придбання розкладної дошки, яку можна розмістити над раковиною або плитою, щоб звільнити місце для іншого обладнання. Використовуйте розбірну багаторівневу стійку для випічки, а також для зберігання усього необхідного для рецепта обладнання та інгредієнтів.
Замість витрат на дорогий ремонт чи нове житло, є більш доступні шляхи, як доповнити те, що вже є.
Якщо у вас є вільне місце на підлозі – або ви можете звільнити його під час приготування їжі – розгляньте можливість встановлення настінного столика або інвестиції в кухонний візок.
Вдосконалюйте мистецтво mise en place
Поняття «mise en place» походить з французької мови і означає «поставити на місце». У кулінарії це визначається як підготовка всіх інгредієнтів та інструментів перед приготуванням страви.
Це сприяє ефективному розподілу часу та уникненню непотрібного стресу, пов’язаного з пошуком необхідних інгредієнтів або посуду під час приготування. Практика mise en place дозволяє швидше та організованіше готувати страви.
Підтримуйте чистоту під час приготування
Коли ви закінчили використовувати певні продукти або інструменти, негайно приберіть їх. Наприклад, якщо ви закінчили зі спеціями, поверніть банки на свої місця. Після нарізки сиру вимийте тертку або, щонайменше, поставте її у посудомийну машину. Якщо деякі продукти вже не потрібні, поверніть їх на свої місця зберігання.
Це не лише звільняє місце на робочій поверхні для інших завдань, а й спрощує прибирання після приготування страви.
Будьте прагматичними та простими
Хоча існують способи оптимізації місця на вашій робочій поверхні — видання радить утриматися від зайвого навантаження, намагаючись вмістити велику кількість страв в обмеженому просторі.
Іноді, особливо в напружені будні вечори або коли ви готуєте для сім’ї, важливо бути реалістичними та обирати прості страви, які вимагають мінімуму підготовки та прибирання посуду.
Нагадаємо, отримання хорошого врожаю в теплиці – це можливість, а не гарантія, адже теплиці та парники потребують постійного та ретельного догляду. Також принципово важливо обрати правильне розташування домашньої теплиці. Експерти наголошують, що правильне розташування теплиці на дачній ділянці збільшує врожайність і продовжує термін її служби. Так, аби обрати найкраще місце для теплиці, потрібно знати кілька основних принципів. І не важливо, про який саме теплиці або парнику мовиться — правила для всіх садових теплиць однакові. Важливо забезпечити достатню освітленість і захист конструкції.
Маргарита Юзяк
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!