Ячмінь у Канаді отримає нову генетику: фермери самі фінансують боротьбу з хворобами та мінливою погодою

Фермери у Канаді не чекають допомоги від держави а самостійно виділяють кошти на дослідження генетики ячменю. Про це пише Landlord із посланням на producer.com.
Канадські виробники ячменю безпосередньо фінансують наступний етап досліджень, спрямованих на створення більш врожайних та стійких сортів. Коаліція з дослідження канадського ячменю (CBRC) оголосила про виділення майже $1,15 млн протягом трьох років на підтримку основної програми селекції ячменю Міністерства сільського господарства Канади (AAFC).
Ці кошти походять із цільових відрахувань від самих фермерів.
Інвестиція, анонсована в середині листопада 2025 року, підкреслює критичну важливість генетичного прогресу для підтримки ринків ячменю, які забезпечують пивоварну, кормову та харчову промисловість Канади.
«Покращені сорти означають кращу віддачу для виробників, більшу стійкість перед хворобами та кліматичними викликами, а також сильніший ланцюжок створення вартості від ферми до кінцевого споживача», – зазначив Коді Гленн, голова CBRC.
Розробка нових генетичних сортів є повільним процесом, особливо для пивоварного ячменю, де переробники традиційно надають перевагу перевіреним сортам.
Ключовою перевагою цього партнерства є те, що воно надає виробникам пряму роль у встановленні пріоритетів досліджень. Це гарантує, що селекційні зусилля AAFC будуть зосереджені на: практичних потребах адже стійкість до хвороб, агрономічні характеристики та продуктивність, стійкості до клімату, йдеться зокрема про здатність культур витримувати дедалі мінливіші погодні умови.
Міністр сільського господарства Канади Хіт Макдональд наголосив, що ця співпраця допомагає фермерам залишатися продуктивними в умовах зміни клімату. «Ця інвестиція демонструє, як AAFC сприяє інноваціям через співпрацю з фермерами», – заявив Макдональд.
Представники галузі наголошують, що доступ до новітньої генетики є життєво важливим для збереження репутації Канади як виробника високоякісного ячменю. «Підтримуючи передові селекційні дослідження, ми гарантуємо, що фермери матимуть доступ до високоврожайних, стійких сортів, які зміцнюють прибутковість, конкурентоспроможність та сталість виробництва ячменю по всій країні», – додав Скотт Єсперсен, голова Alberta Grains.
Нагадаємо, Канада є одним із ключових світових виробників та експортерів ячменю, особливо пивоварного (солодового) ячменю високої якості. Зазвичай Канада виробляє в середньому від 8 до 10 млн тонн ячменю на рік. Площа посіву коливається близько 2.5-3 млн га.





