Новини    13 лютого 2024 18:14

Виростити гриби у домашніх умовах: покрокова інструкція

Способи вирощування таких грибів схожі. Гливи, наприклад, краще вирощувати в соломі. Шиїтаке садять на листяній тирсі, а печериці — у гною. Їх легко вирощувати в тирсі або соломі

Аби виростити гриби в домашніх умовах, насамперед необхідно визнатися з вибором грибів, інформують vikna.

Так, найлегше вирощувати вдома:

  • гливи;
  • печериці;
  • шиїтаке.

Способи вирощування таких грибів схожі. Гливи, наприклад, краще вирощувати в соломі. Шиїтаке садять на листяній тирсі, а печериці — у гною. Їх легко вирощувати в тирсі або соломі. Важливо вирощувати ті гриби, які тобі подобаються.

Грибниця — це тирса, яка пронизана грибним міцелієм. По суті, це коренева структура гриба. Її використовують як саджанці рослин для сприяння зростанню.

Найкраще купувати грибниці, а не спори. Вирощування грибів зі спор потребує більше знань та практики, і найкраще підходить тим, хто на цьому розуміється.

Як виростити гриби в домашніх умовах:

  1. Стерилізуй живильне середовище. Якщо ти вирощуєш гриби в соломі або тирсі, стерилізуй цей субстрат перед посівом грибниці. Для цього помісти його в термостійку миску та додай води, щоб солома або тирса стали сирими. Постав миску в мікрохвильову піч і прогрій її на високій потужності протягом декількох хвилин.
  2. Нагрій субстрат і ретельно порозкладай у ньому міцелій. Поклади трохи його жменею на деко. Встав грибницю в субстрат і постав лист на електроподушку, встановлену на 21°C. Це — ідеальна температура для стимулювання зростання. Все це потрібно залишити у темряві (наприклад, у шафі на місяць).
  3. Після цього необхідно перенести субстрат у комору (або будь-яке інше темне та прохолодне місце). Насип на субстрат жменю ґрунту та обприскай усе достатньою кількістю води, щоб ретельно змочити.
  4. Періодично перевіряй суміш і за необхідності обприскуй водою.
  5. Пам’ятай, що гриби люблять прохолоду. Тому добре стежте за температурою повітря.

Збір врожаю:

  1. Збери врожай тоді, коли гриби повністю зростуть. Приблизно через місяць з’являться маленькі грибочки.
  2. Для цього потрібно підтримувати вологість, прохолоду та затемнення, щоб сприяти їх росту.
  3. Коли грибні капелюшки повністю відокремляться від своїх ніжок, можеш їх збирати. Найкраще робити це за допомогою гострого ножа.
  4. Перед приготуванням гриби промивають. Зібраний урожай можна зберігати у паперовому пакеті у холодильнику до тижня.
Новини за темою:  Ціни на молоко в Україні: чому вартість залишається стабільною на початку травня

Раніше ми детально розповіли, що розсада менше схильна до впливу погоди і нападу шкідників. Також вона дає ранній урожай. Так, з розсади вирощують: огірки, перець, баклажани, помідори, кореневу селеру, кореневу петрушку, пекінську, білокачанну і кольорову капусту, мангольд, гарбуз, естрагон, патисони, мелісу, майоран, кабачки та ін.

Також поінформували, що грунт для розсади завжди повинен бути ледь вологим. Підтримувати цей стан можна за допомогою розпилювача. Контейнер потрібно тримати на піддоні і своєчасно зливати з нього надлишки води. Вирослу розсаду слід поливати лійкою з душовою насадкою або в піддон. Необхідно брати відстояну або відфільтровану воду кімнатної температури.

За вимогливості розсади до тепла овочеві культури поділяють:

  • на холодостійкі (всі види капусти) — вони вважають за краще температуру 14-18 градусів вдень і 6-10 вночі;
  • помірні (буряк, салат, ріпчаста і цибуля-порей, селера, картопля) — їм потрібно 16-18 градусів вдень і 12-14 вночі;
  • вимогливі до тепла (гарбуз, огірки, баклажани, кабачки і патисони, перець, дині і кавуни, квасоля, томати) — для них оптимальна денна температура становить приблизно 20-24 °C, нічна — 10-16 градусів.

Температурний режим можна регулювати за допомогою парника для розсади, скорегувавши кількість сонячного світла, а також задіявши вентиляцію. Після появи сходів температуру знижують:

  • для холодостійких рослин — до 6-8 градусів;
  • для баштанних — до 15-18 градусів;
  • для теплолюбних — до 12-14 градусів.

Нагадаємо, більшість рослин в Україні можна саджати у відкритий ґрунт, проте частина культур від посіву до фази справжнього листа стикається з безліччю проблем – бур’яни, шкідники, капризи погоди. У цьому випадку практичним рішенням є розсада, яка дозволяє мінімізувати ризики.

Про те, як правильно сіяти помідори на розсаду, можна прочитати тут.

Новини за темою:  Астарта побудує в Україні перший завод із виробництва соєвого протеїнового концентрату: залучено $40 мільйонів міжнародних інвестицій

Про те, коли і як краще садити розсаду помідорів у відкритий грунт, читайте тут.

Анна Лиса

Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також

Ще немає новин у цій стрічці ...