Про це повідомляє HortiDaily.
У Франції за 30 км від Тулузи фермер Жиль Брифф вирощує тепличні томати за конкурентоспроможною ціною завдяки відновлюваній енергії, яку постачає екоцентр Econotre.
Читайте: Юрій Яловчук: Рецепт рекордних врожаїв Колоса
Щороку на 10 га овочевих теплиць, побудованих поряд з центром Econotre, постачається 25 тис. МВт · год теплової енергії. Це відновлене тепло доповнює 120 тис. МВт · год електроенергії, яку Econotre виробляє шляхом спалення 192 тис. т відходів.
Теплова енергія постачається за ціною 10,13 євро за МВт · год, що вдвічі зменшує рахунки власника теплиць за обігрів підприємства. Сприятливі умови дали змогу фермеру розширити площі до 10 га і виробляти 6000 т томатів на рік.
Econotre використовує метод спалювання побутових відходів для виробництва електроенергії та тепла: тепло, що виділяється при спалюванні відходів у печах, йде на виробництво електроенергії за допомогою турбогенератора. Починаючи з 2016 року, низькотемпературна енергія, яка залишається після горіння, відновлюється для подачі тепла в овочеві теплиці, побудовані поруч з майданчиком, а не розсіюється в атмосфері.
«Це модель кругової економіки, – заявив директор компанії Econotre Гаель Шпіц. – Повторне використання 25 000 МВт · год на рік економить еквівалент 2200 тонн нафти та 6000 тонн СО2. Це забезпечило розширення діяльності компанії, яка створила 100 робочих місць, і дало можливість населенню споживати томати місцевого виробництва».
Landlord раніше повідомляв про те, як вирощує огірки канадський агролідер: 250 га інноваційних теплиць компанії Mucci Farms.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!