Новини    25 січня 2023 15:13

Викликає параліч та шкодить очам: до України завезли печиво з отруйним акриламідом


В Україні виявили небезпечне печиво, у ньому міститься речовина, що викликає параліч. Нині це печиво вилучили з продажу, проте у Держпродспоживслужбі Івано-Франківської області закликають українців бути пильними.

“Державній службі України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів через систему швидкого оповіщення для харчових продуктів та кормів (Rapid Alert System for Food and Feed – RASFF) надійшло повідомлення від 12.01.2023 № 2022.7376-fup 4 стосовно виявлення високого вмісту акриламіду в печиві, що виготовлене в Румунії (виробник: Ro Star S.A., Romania) та експортувалось з Польщі (оптовик: VYV DISTRIBUTION Sp. z o.o., Poland) до України (одержувач: ТзОВ “ЛЬВІВІМПОРТ”, вул. Володимира Великого, 2, м. Львів, 79021)”, – йдеться у повідомленні.

Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter 

Держпродспоживслужба в Івано-Франківській області попередила про необхідність вилучення печива з продажу. Покупців закликали повідомляти Головному управління установи про випадки виявлення продукції з небезпечною речовиною.

“Акриламід – органічна сполука, амід акрилової кислоти складу CH2CHCONH2. Має високу розчинність у воді, спиртах. Проявляє сильні нейротоксичні властивості. Характерною особливістю акриламіду є те, що ознаки отруєння проявляються лише після прихованого періоду від кількох днів до тижнів”, – наголосили у Держпродспоживслужбі.

Читайте також: Обрядовий хліб Вінниччини визнали нематеріальною культурною спадщиною України

Також повідомляється про симптоми ураження отруйною речовиною. Вона викликає посилене потовиділення на руках та ногах, оніміння та параліч кінцівок. Окрім цього, при контакті з очима акриламід викликає подразнення та пошкоджує рогівку ока. Вдихати речовину також дуже небезпечно. Пара та пил акриламіду можуть негативно вплинути на нервову систему.

Нагадаємо, на Миколаївщині випікають 100% амарантовий хліб. Також готують нову лінійку хліба, щоб кожен зміг знайти “свій” до свого смаку та вимогами.

В Україні розпочав роботу Фонд відновлення хлібної галузі. Він створений для матеріальної та технологічної підтримки українських підприємств хлібобулочної та кондитерської галузі, які постраждали внаслідок російської агресії. Ініціатором створення фонду виступив виробник інгредієнтів для хлібобулочної та кондитерської промисловості “Пуратос Україна”.

Наразі близько 20% підприємств хлібопекарської галузі зруйновані або не повернулися до виробництва з початку війни. Але в Україні є мережа потужних хлібозаводів, розрахованих на виробництво масових хлібів зі значним резервом потужностей. Вони дозволяли нагодувати 50 млн людей.

В Україні очікується підвищення цін на хліб. Воно пов’язане з відключеннями електроенергії, що впливає на умови виробництва та зберігання продукції.

Повернення торговельними мережами хлібних виробів виробникам досягає 8%. Тобто кожна 12-та буханка хліба повертається нереалізованою, і оскільки термін реалізації минув, вона підлягає утилізації.

Валерія Пепеля

Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також

Ще немає новин у цій стрічці ...