Новини / Аналітика     18 листопада 2019 16:08

Втрати харчової продукції: в яких країнах найбільше і чому – ФАО

Щоб виробити продовольство, аграрії затрачають колосальні зусилля і природні ресурси, тож його втрати озиваються болем у серці не лише фермера, а і всієї Землі: згідно з оцінкою ФАО, щорічно пропадає або псується близько третини – 30%! – усього продовольства у світі.

Про це повідомляє на своєму сайті ФАО.

Здавалося б, що втрати продуктів мають бути більшими в країнах з низьким рівнем розвитку, де застосовувані технології зберігання продукції вже давно себе вичерпали. Проте за рівнем втрат харчової продукції Європа – на другому місці у світі.

Читайте: 6 способів навчити дітей цінувати їжу й поважати фермерів, які її виробляють

Втрата і псування харчової продукції: в чому різниця?

  • Втрата харчової продукції виникає у виробничо-збутовому ланцюжку від збору врожаю до реалізації в роздрібній мережі без врахування останнього етапу.
  • Псування харчової продукції відбувається на етапі роздрібної реалізації і споживання.

Де у світі відбуваються втрати харчової продукції?

Яка саме продукція пропадає?

Де і чому відбуваються втрата і псування харчової продукції?

  • У господарстві

Серед основних причин господарських втрат на фермах – неправильно обрані строки збирання врожаю, кліматичні умови, методи збирання та обробки врожаю, а також труднощі з реалізацією продукції.

  • При зберіганні

До значних втрат призводять незадовільні умови зберігання, а також рішення, що приймаються на більш ранніх етапах збутового ланцюжка, які зумовлюють скорочення термінів зберігання продукції.

  • При транспортуванні

Для запобігання втрат продовольства необхідні хороша інфраструктура й ефективна торговельна логістика. Важливу роль у збереженні харчової продукції відіграють переробка й упаковка; втрати нерідко виникають унаслідок незадовільного стану потужностей для зберігання, технічних збоїв або людської помилки.

  • У магазині

Причини псування продовольства на рівні роздрібної реалізації пов’язані з коротким терміном зберігання, вимогами до зовнішнього вигляду продуктів харчування за кольором, формою і розміром, а також мінливістю попиту.

  • Домашні умови

Відходи споживачів нерідко викликані незадовільним плануванням покупок і приготування їжі, придбанням зайвої кількості (в результаті занадто великого розміру порцій або упаковки), нерозумінням маркування (термін зберігання і термін придатності) і неправильним зберіганням у домашніх умовах.

Чому так важливо скорочувати втрати і псування харчової продукції?

Це не тільки дозволить поліпшити використання нами природних ресурсів, а й безпосередньо сприятиме зниженню викидів парникових газів у розрахунку на одиницю споживаного продовольства, оскільки при тому ж рівні використання ресурсів до споживача буде доходити більше продовольства.

Landlord раніше повідомляв про те, що в Євросоюзі щороку втрачається 20% виробленого продовольства.

Читайте також