У Миколаївській області, осередку із вирощування волоських горіхів, незабаром запрацює завод із їх переробки. Про це заявили на форумі «Садівництво 3.0», який відбувся в Києві.
Підприємство здійснюватиме увесь цикл переробки продукції – від мийки, чищення, калібрування, розколювання, упаковки і до лабораторного контролю якості. Вартість лінії продуктивністю 500 кг горіхів за годину і 2000 тонн на рік – $ 1,5-3 млн. Переваги проекту – в повній автоматизації вирощування горіхів, контролі опадів, рівня вологості ґрунту.
Нині українські волоські горіхи експортують до Іраку, Ірану, Молдови, Лівану, Греції й Туреччини. Приміром, у Туреччині їх переробляють і вже з доданою вартістю відправляють на продаж до країн ЄС.
«Якщо в Україні будуть хороші умови і стабільні закони, заводи для переробки горіхів турецькі компанії зможуть відкрити і в Україні», – каже Бурак Пехліван, голова правління Міжнародної асоціації бізнесменів України й Туреччини.
Україна входить до п’ятірки найбільших виробників і експортерів волоських горіхів в світі. За даними «Української горіхової асоціації», сади агрокомпаній займають 2500 га із загальної площі їх висадки в 44000 га. Решту урожаю вирощують приватні землевласники.
Перспективною для появи заводу з переробки волоських горіхів також вважають Тернопільську область. Інвестиції у відкриття заводу окупляться за два роки, кажуть експерти.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!