Щорічно близько 35% овочів в Україні псуються через відсутність якісних умов зберігання. Міністерство аграрної політики планує до 2025 року створити приватну мережу овочесховищ, що забезпечить продовольчу безпеку та знизить інфляційний тиск на борщовий набір.
Про це розповів аграрний міністр Віталій Коваль, передає сайт Kurkul.com.
В Україні планують побудувати мережу приватних овочесховищ, щоб зменшити втрати врожаю та стабілізувати ціни на овочі, особливо на борщовий набір. За підрахунками Міністерства аграрної політики, близько 35% овочів щороку псуються під час зберігання або транспортування через відсутність належних умов.
«Ми щорічно збираємо 21 мільйон тонн картоплі, але вже через чотири місяці її якість значно погіршується через погане зберігання. Це призводить до здорожчання борщового набору та сприяє споживчій інфляції. Узимку ситуація ускладнюється через зростання імпорту картоплі, яку ритейлери змушені завозити через нестачу якісної української продукції», — зазначив міністр аграрної політики Віталій Коваль.
Завдання міністерства на 2025 рік — створити приватну мережу овочесховищ.
«Це дозволить стабілізувати ціни на овочі та забезпечити продовольчу безпеку. Якщо в кожній області з’явиться кілька овочесховищ, це значно полегшить роботу для ритейлерів і фермерів», — наголосив міністр.
Приватний бізнес уже виявив інтерес до проєкту. Великі компанії, які виробляють близько 450 тисяч тонн картоплі щорічно, планують інвестувати у сховища. Домогосподарствам з невеликими ділянками буде вигідніше продавати картоплю трейдерам або великим виробникам, ніж зберігати її в неналежних умовах.
Нові овочесховища також сприятимуть розвитку переробної галузі. Завдяки стабільному постачанню сировини підприємства зможуть працювати на повну потужність, що позитивно вплине на економіку країни.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!«Ми маємо знайти всі можливості для реалізації цього проєкту, адже від цього залежить стабільність цін на овочі та забезпечення українців якісною продукцією», — підсумував Віталій Коваль.