Овочівництво

Урожай буде вдвічі більшим: як садити картоплю за популярним японським методом

До посадки картоплі ще трохи далеко, втім городники вже задумуються над тим, якими способами можна збільшити урожай у 2025 році. Якщо скористатися японським методом посадки, то урожай можна зібрати вдвічі більшим, ніж минулого року.

У японців обмежений простір землі, тож вони звикли вдаватися до найкращих способів вирощування городини, пишуть “Добрі новини“.

Японський метод вирощування картоплі підійде для тих, в кого невеличка ділянка, але при цьому хочеться зібрати хороший урожай.

Вирощування картоплі японським методом

Щоб картопля вродила вдвічі більше, потрібно зробити високий насип – грядку з масивним шаром ґрунту, компосту й мульчі. Її можна робити навіть в ящиках чи контейнерах. На дно потрібно насипати шар соломи чи залишки перепрілих рослин. У процесі перепрівання органіка буде збагачувати ґрунт поживними речовинами й виконуватиме функцію дренажу.

Далі треба насипати ще один шар ґрунту і вже зверху висадити картоплю на невеликій глибинні. В процесі росту ґрунт треба буде підсипати, щоб утворився насип, який формуватиме велику кількість бульб.

Вирощувати таким способом можна картоплю на піщаному чи збіднілому ґрунті, а городина буде отримувати всі поживні речовини з шару органіки.

Перевага японського методу вирощування в тому, що навіть на маленькому клаптику землі можна буде зібрати достатньо велику кількість бульб. Також картоплю не доведеться підливати, оскільки нижній шар мульчі буде утримувати вологу, поступово зволожуючи ґрунт.

Окрім того, за японським методом вирощування картоплі буде простим та легким. Овочі не потрібно буде підгортати, оскільки за це відповідатиме поступове підсипання землі. Бульби навіть не доведеться викопувати. Достатньо буде їх висмикнути з насипу чи ящика.

Нагадаємо, навесні 2025 року українці зіткнуться з різким подорожчанням насіннєвої картоплі. За прогнозами експертів, вартість якісного матеріалу першої репродукції сягатиме 38-40 гривень за кілограм, а знайти його у продажу буде складно.

Валерія Ясницька

Журналіст-аналітик, редактор. Пише інтерв'ю та статті про агробізнес. Має дві вищі освіти - економічну та технічну. У друкованих та онлайн-ЗМІ працює від 2006 року. Улюблена тематика - економічне та соціально-політичне життя України.

Схожі статті

Кнопка "Повернутися до початку